A probiotikumok, azaz az ember számára hasznos élő baktériumok, kapszulákban vagy tasakokban, évek óta nagy érdeklődésnek örvendenek, mivel hatékonyan támogatják az egészséges bélműködést. Egyre többen használják őket az emésztés, az immunrendszer és a mentális egészség javítása érdekében, azonban még mindig felmerülnek kérdések a használatukkal kapcsolatban. A baktériumtörzsek kiválasztása és az adagolás meghatározása mellett az egyik leggyakrabban felmerülő kérdés az, hogy a probiotikum szedésének ideje hatással van-e a hatékonyságára.
![probiotikumok]()
- A baktériumok szerepe a belekben
- A legismertebb probiotikumok
- Probiotikumok alkalmazásának ideje
A baktériumok szerepe a belekben
Az emésztés támogatása és vitaminok termelése
A bélbaktériumok az emberi emésztőrendszerben élő hatalmas mikroorganizmus-közösség, amely billió sejtből áll és több száz, különböző tulajdonságú fajt tartalmaz. Ezek alkotják az úgynevezett bélmikrobiómát, és számos fontos funkciót látnak el a szervezetben. Támogatják az emésztést, segítve a szervezetben az ember által nem emészthető tápanyagok lebontását, emellett maguk is termelnek vitaminokat, például K-vitamint és egyes B-vitaminokat.
Butiráttermelés és védőfunkció
Rövid láncú zsírsavakat, például butirátot termelnek, amelyek táplálják a bélsejteket, részt vesznek az immunrendszer szabályozásában, megvédve a szervezetet a káros mikroorganizmusok túlzott szaporodásától, és támogatják a szervezet természetes védekező mechanizmusait. Egyre több kutatás bizonyítja a bélbaktériumok idegrendszerre és pszichofizikai közérzetre gyakorolt hatását is, mivel kémiai jelekkel kommunikálnak az aggyal.
„A emberi szervezet, mint gazda, és a bélflóra közötti kapcsolat egy kedvező szimbiózis kialakulásán alapul. A szimbiotikus mikroorganizmusok számos hasznos funkciót látnak el szervezetünkben.” Łukasz Domeracki – élelmiszertechnológus
A legismertebb probiotikumok
![probiotikumok]()
A probiotikumok élő baktériumokat tartalmazó készítmények, amelyek együttműködnek az emberi bélflórával. A legjobban kutatott probiotikus törzsek közé tartozik a Lactobacillus rhamnosus GG, a Saccharomyces boulardii és a Bifidobacterium lactis BB-12, amelyek hatékonyságát számos klinikai vizsgálat igazolta. A L. rhamnosus GG-t leggyakrabban az antibiotikumokkal kapcsolatos hasmenés kockázatának csökkentésére és az immunrendszer támogatására használják. A S. boulardii segít lerövidíteni az utazás során jelentkező hasmenés időtartamát, és Clostridioides difficile és Helicobacter pylori fertőzések esetén alkalmazzák. A B. lactis BB-12 ismert a gyermekek emésztőrendszerének működésének javításáról, és erősítheti az immunválaszt.
Az emberre jótékony baktériumok hatásának területei és mechanizmusai
Hatáskör
|
Mechanizmus
|
Emésztőrendszer
|
Kórokozók, toxinok gátlása, tápanyagok lebontásának elősegítése
|
Immunrendszer
|
Védelmi sejtek aktiválása, antitestek termelése
|
Anyagcsere
|
Rövid láncú zsírsavak (a beleket tápláló) és vitaminok termelése
|
Idegrendszer
|
Neurotranszmitterek termelése a bél-agy kommunikációs tengelyben
|
Probiotikumok alkalmazásának ideje
A kutatások azt mutatják, hogy egyes probiotikumok jobban tolerálják a gyomor áthaladását, ha zsírtartalmú étkezés közben vagy közvetlenül előtte fogyasztják őket, mert ilyenkor a gyomor pH-ja átmenetileg emelkedik, és a környezet kevésbé savas lesz, ami elősegíti a baktériumok túlélését és eljutását a célhelyre, azaz a belekbe.
Ezenkívül a rostforrásokat tartalmazó ételek, azaz zöldségek és/vagy gyümölcsök, valamint magvak és/vagy diófélék, illetve fermentált termékek, mint a kefir vagy a savanyú uborka, prebiotikumot, azaz táptalajt biztosíthatnak a bélbaktériumok számára, amely lehetővé teszi növekedésüket és szaporodásukat.
Érdemes hozzátenni, hogy a probiotikumokat jobb napközben bevenni, mint éjszaka, mert egyeseknél átmeneti puffadást és gázok kialakulását okozhatják. Antibiotikum-kezelés alatt fontos, hogy legalább két óra szünet legyen a probiotikum és az antibiotikum bevétele között.
Források:
- Tompkins, T. A., Mainville, I., & Arcand, Y. (2011). The impact of meals on a probiotic during transit through a model of the human upper gastrointestinal tract. Beneficial microbes, 2(4), 295–303. https://doi.org/10.3920/BM2011.0022
- Treven, P., Paveljšek, D., Bogovič Matijašić, B., & Mohar Lorbeg, P. (2024). The Effect of Food Matrix Taken with Probiotics on the Survival of Commercial Probiotics in Simulation of Gastrointestinal Digestion. Foods (Basel, Switzerland), 13(19), 3135. https://doi.org/10.3390/foods13193135
A tartalom kizárólag oktatási és tájékoztatási céllal szolgál. Gondoskodunk arról, hogy tartalmuk tartalmilag helyes legyen. Mindazonáltal nem céljuk egyéni szakértői tanács helyettesítése, ami az olvasó konkrét helyzetéhez igazodik.