A C-vitamin savanyítja a szervezetet?

Az emlősöknek számos mechanizmusa van a külső és fiziológiai körülményekhez való alkalmazkodásra. Úgy, ahogy az emlősök evolúciós fejlődésük mértékében megkülönböztethetők más csoportoktól, úgy az emberek is kitűnnek a többi emlős közül. Jó példa erre a különböző állatok tűrőképessége az erőfeszítés terén.

savasodás - fáradt nő

  1. Univerzalitás
  2. Milyen funkciókat tölt be a C-vitamin?
  3. Mennyi C-vitamin ajánlott naponta?
  4. Mi növeli a szükségletet?
  5. Hogyan kezeli a szervezet a savasodást?
  6. Az aszkorbinsav savasítja a szervezetet?
  7. Mi savasítja a szervezetet?

Univerzalitás

A túl hosszú erőfeszítés megölheti a hüllőket, az oroszlánok hatalmas erőt képesek generálni, de hamar elfáradnak, míg a gnúk naponta több tíz kilométert tehetnek meg vándorolva. Az ember valahol ezek között van, és ezt többek között a szervezet savasodását gátló képesség határozza meg. Az ember sok savat, köztük az aszkorbinsavat, azaz a C-vitamint képes semlegesíteni. Egy adott oldat savasságát is tudatosan képesek szabályozni egy adott savval, például a megfelelő vízmennyiség kiválasztásával.

Milyen funkciókat tölt be a C-vitamin?

Késlelteti a szervezet öregedési folyamatait

A C-vitamin vagy az aszkorbinsav erős antioxidáns, ami azt jelenti, hogy semlegesíti a szabadgyököket a szervezetben. Károsítják a sejteket és a DNS-t, ami viszont különféle betegségekhez, köztük rákhoz és demenciához vezethet, és felgyorsítja az öregedési folyamatot.

Támogatja a kollagéntermelést

női - C-vitamin

Az antioxidáns szerepe mellett a C-vitamin nélkülözhetetlen a kollagéntermelésben is. A kollagén a szervezet kulcsfontosságú szerkezeti fehérjéje, jelen van a bőrben, a hajban, a körmökben, az ízületekben és az inakban, de megtalálható az erekben, a belső szervekben és az izmokban is. Megfelelő mennyiségű C-vitamin nélkül a kollagén nem termelődik hatékonyan, ami különféle egészségügyi problémákhoz vezethet, mint például visszér kialakulása vagy késleltetett sebgyógyulás.

Erősíti az immunitást

A C-vitamin számos fontos szerepet játszik az immunrendszerben is: Segíti a fehérvérsejtek termelődését és gátolja az oxidatív stresszt, ami fontos a fertőzések megelőzésében. A fertőzések elleni küzdelemben is fontos, mert befolyásolja az adrenalin és a noradrenalin egyensúlyát, az „üss vagy fuss” válaszhoz kapcsolódó hormonok egyensúlyát.

Fontos a vas felszívódása szempontjából

A C-vitamin arról is ismert, hogy elősegíti a vas felszívódását, ami különösen fontos a vérszegénység elleni diétát folytatók számára. A C-vitamin pH-csökkentő, azaz savasító tulajdonságainak köszönhetően javítja a vas felszívódását.

Segít fenntartani a motivációt és a magas energiaszintet

Ezenkívül az aszkorbinsav befolyásolja a neurotranszmitterek, például a dopamin és a noradrenalin termelését, ami a motiváció és az energiaszint szabályozásával áll kapcsolatban. Ezért ennek a vitaminnak a hiánya gyakran rossz hangulatban és fáradtságban nyilvánul meg.

Mennyi C-vitamin ajánlott naponta?

C-vitamin

A C-vitamin szükséglet dinamikus érték, amely sok tényezőtől függően változhat. Például az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az ajánlott napi C-vitamin bevitel körülbelül 90 mg egy felnőtt férfi és körülbelül 75 mg egy felnőtt nő számára. Ezeket az értékeket azonban egyre gyakrabban emelik, mert számos olyan tényező van, amelyet nehéz elkerülni, és amelyek megnehezítik a kellően magas aszkorbinsavszint fenntartását a szervezetben.

Mi növeli a szükségletet?

A fizikai aktivitás, különösen az intenzív és/vagy hosszú távú erőfeszítés anyagcsere- és oxidatív stresszt okoz a szervezetben, ami fokozott antioxidáns-igényhez vezethet, beleértve a C-vitamint is. Másrészt vannak olyan emberek, akik nem törődnek a saját egészségükkel. A cigarettázóknak több C-vitaminra van szükségük, mivel a dohányfüstben lévő vegyi anyagok a szabadgyökök képződésének és a sejtkárosodásnak egy erőteljes ötvözetéhez vezetnek.

Érezhetően nő a szükséglet a terhes és szoptató nők esetében is. Időseknek és bizonyos betegségekben, például szívbetegségben vagy cukorbetegségben szenvedőknek további C-vitaminra is szükségük lehet. Szükséges az immunrendszer, a bőr, az ízületek és az izmok, valamint az erek, és így az általános egészségi állapot támogatásához.

Azt is érdemes megjegyezni, hogy a friss gyümölcsök és zöldségek kerülése, valamint a csak feldolgozott (pl. főtt, apróra vágott) gyümölcsök és zöldségek fogyasztása az aszkorbinsav-ellátottság szintjének fokozottabb ellenőrzését is megköveteli. A C-vitamin érzékeny a magas hőmérsékletre, fényre és oxigénre, ami azt jelenti, hogy mennyisége az élelmiszerekben jelentősen csökkenhet a kulináris feldolgozás vagy a hosszú távú tárolás során. Az eltérés akár 50%-os is lehet.

Hogyan kezeli a szervezet a savasodást?

ALLNUTRITION LIPOSCORBIN C

A többsejtű szervezetekben a vér és más testnedvek állandó pH-értékének fenntartása kulcsfontosságú az élethez és az anyagcsere folyamatokhoz. A vér egyik legfontosabb pufferrendszere a bikarbonát rendszer, amely dinamikusan reagál a savasság szintjének változására, például intenzív edzés során. Lehetővé teszi a savasító anyagok kiválasztását, amelyek melléktermékei a víz és a szén-dioxid. A vesék és a tüdő tehát kulcsfontosságú szerepet játszanak itt. Természetesen sokkal több rendszer létezik a savasodás gátlására.

Az aszkorbinsav savasítja a szervezetet?

A legtöbb esetben a kiegyensúlyozott étrend részeként vagy kiegészítésként bevitt C-vitamin adagja viszonylag kicsi, és minimális hatással van a szervezet általános sav-bázis egyensúlyára. A nátrium-aszkorbát, a C-vitamin enyhén módosított formájának használatával valamivel kevésbé savas pH-val számolhatunk, de ez nem befolyásolja jelentősen a szervezet elsavasodásának kockázatát. Ezenkívül a szervezet képes kiválasztani a fel nem használt C-vitamin felesleget a vesén keresztül.

Azt is érdemes tudni, hogy nem minden sav egyformán "erős" a pH-csökkentési képességét tekintve. Az aszkorbinsav viszonylag gyenge sav, különösen az étrendben előforduló egyéb anyagokhoz képest (pl. ecet) vagy a szervezetben metabolikusan termelődik (például sósav). Ezért a C-vitamin nem savasítja a szervezetet.

Mi savasítja a szervezetet?

A zöldségek és gyümölcsök tele vannak szerves savakkal, beleértve az aszkorbinsavat is, mégis ezek képezik a savasodást megakadályozó étrend alapját. Hiányuk a magasan feldolgozott, sóban gazdag termékek feleslegével, valamint az alkoholfogyasztással és az elégtelen hidratációval együtt valóban fontos tényező a savasodásban. Ez az egyik oka annak, hogy napi 5-7 adag zöldség és gyümölcs fogyasztása javasolt.

Források:

Doseděl, Martin et al. “Vitamin C-Sources, Physiological Role, Kinetics, Deficiency, Use, Toxicity, and Determination.” Nutrients vol. 13,2 615. 13 Feb. 2021, doi:10.3390/nu13020615

Lee, Seongeung et al. “Effect of different cooking methods on the content of vitamins and true retention in selected vegetables.” Food science and biotechnology vol. 27,2 333-342. 12 Dec. 2017, doi:10.1007/s10068-017-0281-1

ÁRUCIKK ÉRTÉKELÉSE:
0 / 5 5 0
SFD
Az Ön kosara (...)
A terméket hozzáadása megtörtént A terméket eltávolítása megtörtént Az Ön kosarába más berendezésből való termékek kerültek be Visszavezettük a kosarát a másik berendezésből