A csipkebogyó teát vagy annak kiváló minőségű kivonatát virágos, enyhén édeskés és egyben fanyar utóíz jellemzi. A rózsa több száz különböző fajtája kapható, de a csipkebogyó tulajdonságait illetően a tudósok a Rosa canina fajta tanulmányozására összpontosítottak.
- Antioxidánsokban gazdag
- Támogatja az immunrendszer működését
- Védelmet nyújthat a szívbetegségek ellen
- Segíthet a fogyásban
- Védelmet nyújthat a cukorbetegség ellen
- Segít csökkenteni a gyulladást és az ízületi fájdalmakat
- Késlelteti a bőr öregedését
- Összegzés
Ismerkedjünk meg a Rosa canina egészségügyi előnyeivel.
Antioxidánsokban gazdag
Az antioxidánsok olyan anyagok, amelyek védik vagy csökkentik a szabadgyököknek nevezett molekulák által okozott sejtkárosodást. Az antioxidánsokban gazdag ételek és italok fogyasztása védelmet nyújthat az olyan krónikus betegségek ellen, mint a szívbetegség, a rák és a 2-es típusú cukorbetegség. Hat gyümölcskivonat antioxidáns tartalmának vizsgálata során kiderült, hogy a csipkebogyó rendelkezik a legmagasabb antioxidáns képességgel – magas polifenol-, karotinoid- és vitaminszinttel: C és E.
Ezen antioxidánsok mennyisége a csipkebogyóban nagymértékben változhat a növényfajtától, a betakarítás időpontjától és a növény termesztési helyének tengerszint feletti magasságától függően. Érdekes módon a magasabban fekvő növényekben általában magasabb az antioxidánsok szintje.
Azt is érdemes tudni, hogy a friss gyümölcs a legértékesebb. A szárított tea sokkal kevesebb antioxidánst tartalmaz, ezért jobb, ha friss gyümölcsből készítünk teát, nem pedig szárított vagy tipikus tasakos teából.
Támogatja az immunrendszer működését
A csipkebogyó egyik leglenyűgözőbb előnye a magas C-vitamin-koncentráció. Bár a pontos mennyiség növényenként változik, kimutatták, hogy a csipkebogyó az egyik legmagasabb C-vitamin-tartalommal rendelkező növény az összes gyümölcs és zöldség közül.
A C-vitamin számos fontos szerepet játszik az immunrendszerben, többek között:
- a fehérvérsejtek, az úgynevezett limfociták termelésének serkentése, amelyek megvédik a szervezetet a fertőzésektől,
- a limfociták működésének erősítése,
- segít fenntartani a bőr külső kórokozókkal szemben védő gátját.
A csipkebogyó a C-vitaminon kívül nagy mennyiségben tartalmaz polifenolokat, valamint A- és E-vitamint, amelyek mind erősítik és védik az immunrendszert.
Védelmet nyújthat a szívbetegségek ellen
Magas antioxidáns-koncentrációja miatt a csipkebogyó jótékony hatással lehet a szív egészségére. Egy 13 tanulmányt áttekintő kutatás során megállapításra került, hogy a napi legalább 500 mg C-vitamin kiegészítés az LDL-koleszterin és a vér trigliceridszintjének jelentős csökkenésével jár – ez a szívbetegség két kockázati tényezője. Ezen túlmenően megfigyeléses vizsgálatok összefüggésbe hozták az elégtelen C-vitamin bevitelt a szívbetegségek miatti halálozás fokozott kockázatával.
A csipkebogyó flavonoidokban is gazdag. Ezekről az antioxidánsokról megtudjuk, hogy csökkentik a vérnyomást a magas vérnyomásban szenvedőknél, és javítják a szív vérellátását.
Segíthet a fogyásban
A rosa canina gyümölcse gazdag egy tilirosid nevű antioxidánsban, amely zsírégető tulajdonságokkal is bír.
Egy elhízott egereken végzett 8 hetes vizsgálatban az 1% csipkebogyó-kivonatot tartalmazó, zsírban gazdag étrenden tartott alanyok súlygyarapodása és zsigeri zsírtartalma lényegesen kisebb volt, mint azoknál, akik nem kaptak étrend-kiegészítést.
Az emberi vizsgálatok hasonló eredményeket mutatnak. Egy 12 hetes, 32 túlsúlyos felnőtt bevonásával végzett vizsgálatban napi 100 mg csipkebogyó kivonat bevétele jelentősen csökkentette a testsúlyt és a zsigeri zsírt a placebo csoporthoz képest. A jelenlegi kutatások azonban a koncentrált csipkebogyó-kivonat – nem a tea – hatásaira korlátozódnak. Több információra van szükség a csipkebogyó tea és a fogyás közötti kapcsolat értékeléséhez.
Védelmet nyújthat a cukorbetegség ellen
Bár a pontos mechanizmus nem lett még tisztázva, egyes kutatások azt sugallják, hogy a csipkebogyó védelmet nyújthat a 2-es típusú cukorbetegség ellen. Például egy zsírban gazdag diétán lévő egereken végzett vizsgálatban a csipkebogyó 10-20 hétig tartó kiegészítése jelentősen csökkentette a vércukorszintet, az éhgyomri inzulinszintet és a zsírsejtek számát a májban, ami a 2-es típusú cukorbetegség három kockázati tényezője.
Segít csökkenteni a gyulladást és az ízületi fájdalmakat
A csipkebogyó tea polifenolokban és galaktolipidekben – gyulladáscsökkentő tulajdonságú vegyületekben gazdag. A galaktolipidek a sejtmembránokban található zsírok fő típusai. A közelmúltban tanulmányozták erős gyulladáscsökkentő tulajdonságaikat és az ízületi fájdalom csökkentésére való hajlamukat. Három tanulmány áttekintésében a csipkebogyós étrend-kiegészítés jelentősen csökkentette az ízületi fájdalmat az osteoarthritisben szenvedő betegeknél. Ezenkívül a csipkebogyót fogyasztó emberek kétszer nagyobb valószínűséggel számoltak be fájdalomcsökkenésről, mint a placebó csoportban. Egy másik 4 hónapos vizsgálat, amelyben 100 osteoarthritisben szenvedő ember vett részt, kimutatta, hogy azok, akik napi 5 gramm csipkebogyó-kivonatot fogyasztottak, szignifikánsan kevesebb fájdalomról és a csípőízület mozgékonyságáról számoltak be a kontrollcsoporthoz képest.
A csipkebogyó-kivonat segíthet a rheumatoid arthritis kezelésében is, bár a kutatás korlátozott, és jelenleg hiányoznak jó minőségű humán vizsgálatok. Kérjük, vegye figyelembe, hogy a csipkebogyó gyulladáscsökkentő tulajdonságaival kapcsolatos kutatások a koncentrált kivonatra összpontosítottak, nem a teára.
Késlelteti a bőr öregedését
A C-vitamin támogatja a kollagénszintézist, és megvédi a bőrsejteket a nap által okozott károktól, ami segít megőrizni a bőr feszesebb és fiatalosabb megjelenését. Mivel a csipkebogyó tea gazdag ebben a vitaminban, ivása jót tesz a bőrnek.
Ezenkívül a csipkebogyó tea karotinoid asztaxantint tartalmaz, amely késleltetheti az öregedési folyamatot, mivel segít megelőzni a kollagén lebomlását. A csipkebogyó teában található egyéb karotinoidok szintén jótékony hatással lehetnek a bőr egészségére. Ez főként az A-vitamin és a likopin hatásának köszönhető, amelyek megvédik a bőrsejteket a napsugaraktól.
Összegzés
Magas antioxidánstartalmának köszönhetően a csipkebogyó tea és annak kivonata erősítheti az immunrendszert, segíti a fogyást, csökkenti az ízületi fájdalmakat, elősegíti az egészséges bőrt, valamint véd a szívbetegségek és a 2-es típusú cukorbetegség ellen.
A jelenlegi jelentések gyakrabban számolnak be a vadrózsa kivonat tulajdonságairól, így nehéz megbecsülni, mennyit kellene inni ahhoz, hogy a fenti előnyöket biztosítsuk. Ennek ellenére ez egy finom ital, amellyel nyugodtan kiegészíthetjük étrendünket.
Források:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28587101/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5927356/
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0308814614001964
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3668991/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6165473/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29534432/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23440782/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27184276/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30388871/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19674720/
A tartalom kizárólag oktatási és tájékoztatási céllal szolgál. Gondoskodunk arról, hogy tartalmuk tartalmilag helyes legyen. Mindazonáltal nem céljuk egyéni szakértői tanács helyettesítése, ami az olvasó konkrét helyzetéhez igazodik.