Gyakran összetévesztik a diófélékkel, a mandula valójában a közönséges mandulafa magja. Rendkívül egészséges nassolnivaló, és mandulatej, olaj, vaj, liszt vagy marcipán készítésére is használják. Vitaminokat, ásványi anyagokat, antioxidánsokat és rostokat tartalmaznak, és fogyasztásuk számos egészségügyi előnnyel jár. Tudja, hogyan hat a mandula a beleinkre?
- A mandulában lévő rengeteg vitamin
- Mandula és egészség
- Nátrium-butirát és mandula
- A nátrium-butirát jelentősége a bélrendszer számára
- Mandula és ökológia
- Összefoglaló
A mandulában lévő rengeteg vitamin
A mandula vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag. Káliumot, cinket, mangánt, E-vitamint, vasat, folsavat, rezet, B-vitaminokat, magnéziumot, rostot, riboflavint és niacint tartalmaz. Rendkívül táplálóak, és 100 grammban megbújik:
- 604 kcal
- 21 g fehérje
- 52 g zsír
- 7,7 g szénhidrát
- 12,9 g rost
Mandula és egészség
A mandula a világ legjobb E-vitamin forrásai közé tartozik, és a mandulafogyasztás számos egészségügyi előnnyel jár. A mandula rendszeres fogyasztása elősegítheti a megfelelő vércukorszintet. Alacsony szénhidráttartalmú, de egészséges zsírokban, fehérjében és rostokban gazdag, így ideális választás a cukorbetegek számára. Magnéziumban is rendkívül gazdagok, amely ásványi anyag sok embernek hiányzik. Az alacsony magnéziumszint befolyásolhatja a magas vérnyomást, így ez egy újabb érv amellett, hogy a mandulát beillesszük az étrendünkbe. Emellett napi egy-két marék mandula elfogyasztása segíthet a koleszterinszint csökkentésében.
Nátrium-butirát és mandula
Már napi egy marék mandula elfogyasztása is elősegítheti bélmikrobiomunk egészségét. Hogyan? A mandula elősegíti a rövid szénláncú zsírsavak csoportjába tartozó vajsav, a butirát termelődését. Ezek a kolonociták, azaz a bélhámsejtek fő energiaforrása. Ha nincs lehetőséged rendszeresen mandulát fogyasztani, javaslom a butirát bevitelét , amely étrend-kiegészítő formájában kapható.
A nátrium-butirát jelentősége a bélrendszer számára
Még mindig többet tudunk meg az emberi mikrobiomról, és a tudósok folyamatosan kutatnak ebben az irányban. A butirát támogatja a bélgátat, amely megakadályozza a baktériumok és más mikrobák vérbe jutását. Ily módon a butirát segíthet csökkenteni a gyulladást, az IBS-t (irritábilis bél szindróma) és csökkentheti a gyomor-bélrendszeri kellemetlenségeket, például a puffadást.
Fontos a bélrendszer egészsége szempontjából, mivel jótékony hatással van a vastagbélre, lehetővé téve annak megfelelő és optimális működését. Részt vesz a bél jelzéseiben is, hogy elindítsa a tápanyagok felszívódását. A tudósok szerint a bélben termelődő butirát bekerülhet a véráramba, ahol részt vesz a szervezet más területeinek, például a máj, az agy és a tüdő egészségének szabályozásában.
Mandula és ökológia
A mandulafogyasztás számos előnye ellenére vannak aggályok a termesztésével és környezeti hatásaival kapcsolatban. A Kaliforniai Mandula Tanács adatai szerint a legtöbb mandulát Kaliforniában termesztik. A termesztés az állam éves vízkészletének jelentős részét emészti fel, ami egyesek számára aggodalomra ad okot az éghajlati problémák fényében.
Összefoglaló
Ez az értékes és egészséges rágcsálnivaló vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban bővelkedik. A mandula sok egészséges zsírt, rostot, fehérjét, magnéziumot és E-vitamint tartalmaz. Együnk mandulát szívünk, hasnyálmirigyünk és beleink egészségéért. Vigyázzunk azonban az elfogyasztott mandula mennyiségével, mivel magas az energiatartalma. A megfelelő napi adag 25-50 g.
- https://academic.oup.com/advances/article/9/1/21/4849000
- https://academic.oup.com/ajcn/advance-article/doi/10.1093/ajcn/nqac265/6708364?searchresult=1
A tartalom kizárólag oktatási és tájékoztatási céllal szolgál. Gondoskodunk arról, hogy tartalmuk tartalmilag helyes legyen. Mindazonáltal nem céljuk egyéni szakértői tanács helyettesítése, ami az olvasó konkrét helyzetéhez igazodik.