Összetételüktől függően a szelet lehet fehérjeforrás, rostforrás vagy szénhidrátot szolgáltató energiaelem. A sportszeletek funkcionális jellegűek is, így jó kiegészítői lehetnek például egy fogyókúrás étrendnek, hogy segítsenek kordában tartani a diétát.
- Mik azok a sportszeletek?
- Mit tartalmaznak a szeletek?
- Idő és kényelem
- Melyik szeletet válasszuk?
- Mit kell elkerülni a bárok kiválasztásakor?
- Egészségesek a sportolóknak szánt szeletek?
- Összefoglaló
Mik azok a sportszeletek?
A sportszeleteket általában a fitneszdiéta részeként javasolják. Úgy tervezték őket, hogy jóllakjanak, valamint támogassák a sportos testalkat felépítését. Használatuk nagyon kényelmes. Olyan termékről van szó, amely rendkívül tápláló összetevőket biztosít. A szeletek ilyen tulajdonságai az édességek kiváló alternatívájává teszik őket.
Fő funkciójuk, hogy fehérjével és szénhidráttal lássanak el minket, amikor nem tudunk teljes értékű étkezést elfogyasztani. Vészhelyzeti lehetőséget jelentenek, ha éhesek vagyunk, vagy nincs időnk ételt készíteni. Ideálisak édes nassolási lehetőségként is, amikor valami édesre vágyunk.
Mit tartalmaznak a szeletek?
A szénhidrát- és fehérjeszeletek főként tejsavófehérjéből és szénhidrátokból állnak. A fehérje általában 20-50%-át teszi ki az ilyen típusú szelet tartalmának. Egy tipikus fehérjeszelet, amely elsősorban fehérjét hivatott biztosítani, más összetételű. Ekkor a fehérje teszi ki a szelet nagy részét, míg a szénhidrátok és zsírok mennyisége korlátozott.
Fehérjeszeletek
A sportszeletekben használt fehérje típusa általában tejfehérje-koncentrátum, tejsavófehérje-koncentrátum, tejsavófehérje-izolátum vagy szójafehérje-izolátum. Ezek olyan fehérjék, amelyeket magas tápérték jellemez. Gazdagok elágazó láncú aminosavakban (BCAA), ami biztosítja, hogy ez a fajta snack rendkívül fontos az étrendben.
Szénhidrátok a rudakban
A szénhidrátok általában poliolok. Ezek olyan cukoralkoholok, amelyek emészthetősége némileg eltérő, és energiaterhelésük o sokkal alacsonyabb, mint a hagyományos cukroké. A szacharóz vagy glükóz-fruktóz szirup adalékanyagokat hivatottak helyettesíteni, amelyeket gyakran adnak a „másodosztályú” szeletekhez, különösen a hagyományos üzletekben széles körben kapható szeletekhez. Az ilyen típusú szeletek bizonyos mennyiségű vitamint és ásványi anyagot is tartalmaznak, így összetételük közelebb áll az élelmiszerekéhez.
Csökkentésre és még többre!
A fehérjeszeleteket általában a sportolók használják a fogyás időszakában. Amikor valami édesre vágynak, ideális választásnak bizonyulnak az ilyen típusú vágyak kielégítésére. Ráadásul a fehérje anabolikus elem az alakformáló sportolók, valamint az erősportokat űzők étrendjében, így kézenfekvőnek tűnik az ilyen típusú édes snack választása.
Idő és kényelem
A fehérje az izomépítő étrend elengedhetetlen része. Megfelelő mennyiségének védő hatása van az izomszövetre, valamint serkenti az új fehérjék szintézisét a szervezetben. A szeletek fontos előnye a kényelmes fogyasztásuk. Általában a menü fehérje része hőkezelést igényel, ami összefügg azzal az idővel, amit egy adott étkezés elkészítésére kell fordítanunk. Tehát vészhelyzetekben egy szelethez nyúlunk, és izmaink megkapják, amire abban a pillanatban szükségük van.
Súlycsökkentés
Azt sem szabad elfelejteni, hogy a fehérje kiváló választás a túlsúlyos emberek egészséges testsúlyának megőrzése szempontjából. Az étrendben való megfelelő ellátása felgyorsítja az anyagcserét, ami súlycsökkenéshez vezet.
Állóképességi sportok
Az energia/szénhidrát szeleteket, a korábban ismertetett szeletekkel ellentétben, úgy tervezték, hogy gyors és könnyű energiát biztosítsanak. Összetételük inkább a szénhidráttartalomra összpontosít, sokkal kevesebb fehérjetartalommal. Itt megkülönböztetünk például müzli típusú gabonafélékből álló szeleteket. Ezeket a szeleteket leggyakrabban az állóképességi sportolók választják, akiknek gyorsan kell energiát biztosítaniuk az edzés alatt, előtt vagy után.
Melyik szeletet válasszuk?
A rudak kiválasztásakor a céljukat kell szem előtt tartanunk. Ha az étrend fehérjepótlásáról van szó, akkor olyat válasszunk, amelyikben a lehető legtöbb fehérje van. Ha a cél az energiaszint növelése és egy étkezés helyettesítése, akkor olyan szeletet válasszunk, amely valamivel kevesebb fehérjét és jelentős mennyiségű szénhidrátot tartalmaz. Ha a cél egyértelmű, akkor figyelembe kell venni a szeletben lévő fehérje minőségét, a cukor mennyiségét és a felhasznált szénhidrátok vagy zsírok típusát.
Válasszuk azokat a szeleteket is, amelyek összetétele a lehető legegyszerűbb, és amelyek címkéjén a lehető legkevesebb összetevő szerepel. Ekkor garanciát kapunk arra, hogy nincsenek felesleges adalékanyagok az összetételben, amelyek feltöltik, és nem adnak semmi táplálót az étrendünkhöz.
Mit kell elkerülni a bárok kiválasztásakor?
Amikor rudak után nyúlunk, figyelnünk kell néhány dologra, amelyek jelzik, hogy egy rúd alkalmas-e egy sportoló fogyasztására. Az első és legfontosabb, hogy nagyon alacsony arányban tartalmazzon egyszerű cukrokat, például szacharózt vagy glükóz-fruktóz szirupot. Figyelmünket a fehérje összetevőre és annak százalékos arányára is fel kell hívni a termékben.
Sokkal kevésbé előnyös, ha a szelet hozzáadott növényi fehérjéket tartalmaz, amelyek nem olyan gazdagok EAA aminosavakban, mint a tejsavófehérjék. Figyelmet kell fordítani a szója-, búza- és kollagénfehérjék hozzáadására is. A különböző fehérjeforrásoknak megvannak a maguk előnyei, de az állati fehérjéknek mindig előnyben kell lenniük.
Egészségesek a sportolóknak szánt szeletek?
A válasz igen egyszerű és IGEN! Az édességes szeletekkel ellentétben, amelyeket az édességes polcokon találunk, ezt a terméktípust egészséges alternatívának tartjuk.
Összefoglaló
A sportszeletek használata azoknak lehet érdekes, akik állandó rohanásban élnek, és emiatt nehezen tartják be a diétát. A szelet beillesztése az étrendbe lehetővé teszi számunkra, hogy kihasználjuk az étkezés egy gyors formáját, amelyet gyakorlatilag bárhol elfogyaszthatunk. Csak ki kell csomagolnunk, és máris egy édes nassolnivaló vár ránk, amely nemcsak étkezés helyettesítésére alkalmas a diétában, hanem egy édes jutalom részeként is. Az egyre tökéletesedő ízviláguknak köszönhetően egészséges desszertként is használhatjuk őket, hogy csillapítsuk éhségünket és vágyunkat valami olyanra, ami kívül esik a diétás előírásokon.
A tartalom kizárólag oktatási és tájékoztatási céllal szolgál. Gondoskodunk arról, hogy tartalmuk tartalmilag helyes legyen. Mindazonáltal nem céljuk egyéni szakértői tanács helyettesítése, ami az olvasó konkrét helyzetéhez igazodik.