A vajsav, amely a rövid szénláncú zsírsavak (SCFA-k) nevű vegyületcsoportba tartozik, fontos szerepet játszik a bélvédelemben. Ezt és más SCFA-vegyületeket (pl. propionát) a gyomor-bél traktust benépesítő baktériumok termelik, és többek között az immunrendszer aktivitását szabályozzák.
- Vajsav a bélben
- Az irritábilis bél szindróma tünetei
- A vajsav szerepe az irritábilis bélben
- A vajsav étrend-kiegészítése IBS-ben
Vajsav a bélben
Az SCFA-k közé a vajsav és a propionsav mellett a kapronsav, a valeriánsav és más savak tartoznak, de úgy tűnik, hogy a vajsav az, amely a legnagyobb figyelmet kapja. Ez a legfontosabb energiaforrás a vastagbél hámsejtjei számára, és így fontos funkciója van a bél belső bélfalának védőrétegének kialakításában.
Fokozott termelődése az emészthetetlen szénhidrátok, pl. rostok, rezisztens keményítő, oligoszacharidok (pl. inulin) vagy poliolok (pl. szorbit) fogyasztása miatt következik be. Ezért számos, a bélben természetes módon honos baktérium felelős, többek között a Clostridium fajok, a Faecalibacterium prausnitzii vagy az Eubacterium és mások. A mai, erősen feldolgozott étrend miatt a bélben alacsonyabb a vajsav szintje. Ezt a vegyületet azonban egyre gyakrabban lehet a szervezetbe juttatni fix adagszámú étrend-kiegészítőkkel.
Az irritábilis bél szindróma tünetei
Az irritábilis bél szindróma (IBS) vagy hasonló mellékhatásokkal járó betegség a lakosság akár 10-30%-át is érintheti, főként a fejlett és fejlődő országokban. Az IBS tünetei különösen kellemetlenek, mivel a kiválasztó rendszer működését érintik. Az irritábilis bél szindrómában szenvedők hasi görcsök és fájdalmak, valamint hasmenés jelentkezik, ami akadályozhatja a munkavégzést, a tanulást, sőt a társas kapcsolatokat is. Az állapot kezelését nehezíti, hogy a tünetek megjelenését nehéz vagy lehetetlen előre jelezni. Azonban gyakran kísérik a pszichológiai szorongással járó helyzeteket.
A vajsav szerepe az irritábilis bélben
A vajsav egészségügyi funkcióit még mindig nem fedezték fel. Az egyik terápiás terület, amelyben nagy potenciált mutat, az irritábilis bél szindróma kezelése. Megakadályozza az értékes elektrolitok és a víz elvesztését, ami fontos a kiválasztási zavaroknál. Állatkísérletekből arra utaló jelek vannak, hogy a vajsav javíthatja a bélnyálkahártyák állapotát, szabályozhatja a bélperisztaltikát és csökkentheti a gyulladáskeltő citokinek szintjét.
Továbbá ez a vegyület kedvezhet az oxidatív stressz enyhítésének, illetve a fájdalomkeltésért felelős receptorok túlérzékenységének. Továbbá csökkenti az ételfertőzések elkapására való fogékonyságot, ami tovább súlyosbíthatja az összes tünetet, és akár az egészséget is veszélyeztetheti.
A vajsav étrend-kiegészítése IBS-ben
Az IBS-ben többek között azért keresik a vajsavval (pl. nátrium-butirát formájában) történő étrend-kiegészítést, mert a gyomor-bél traktus nagy mennyiségű emészthetetlen szénhidráttal való terhelése bélrendszeri zavarok esetén súlyosbíthatja a tüneteket. Ezért nehéz arról beszélni, hogy az IBS-ben a rostok vagy az inulin révén modulálni lehetne a bélgátat.
A tartalom kizárólag oktatási és tájékoztatási céllal szolgál. Gondoskodunk arról, hogy tartalmuk tartalmilag helyes legyen. Mindazonáltal nem céljuk egyéni szakértői tanács helyettesítése, ami az olvasó konkrét helyzetéhez igazodik.