Aminosavak - tulajdonságok, típusok, hatás

Ha az aminosavakat nézzük, gyorsan arra a következtetésre jutunk, hogy ez egy elég széleskörű téma, amely életünk szinte minden területét lefedi. Az aminosavak szerepe különösen fontos az edző emberek szempontjából, de nem csak. 

aminosavak

  1. Miért van szükségünk aminosavakra?
  2. Mik tehát az aminosavak?
  3. Fehérje és nem fehérje aminosavak – mit jelent ez?
  4. Aminosavak természetes íze
  5. Mit érdemes még tudni az aminosavakról?
  6. Hogyan működnek az aminosavak és mi a szerepük a szervezetben?
  7. Mi az aminosavak rendeltetése?

Miért van szükségünk aminosavakra?

Kulcsfontosságú szerepet tölt be az egészséges anyagcsere megőrzésében. Az aminosavak szervezetünkben számos fontos funkciót látnak el. Ezek a funkciók meglehetősen változatosak, attól függően, hogy melyik aminosavat vesszük figyelembe. Edző emberek számára a legfontosabb információ az, hogy az aminosavak egyes konfigurációi olyan fehérjéket építenek fel, amelyek nagyon szükségesek az edzést végző emberek számára a megfelelő mennyiségű izom felépítéséhez.

Az aminosavak exogén és endogén aminosavakra oszthatók. Mi a különbség köztük? Hogyan működnek ezen két csoport egyes összetevői? Milyen funkciót látnak el a szervezetünkben, és hol szerezhetjük be őket? Miért fontos a megfelelő mennyiségű aminosav fogyasztása? A következő szövegben megválaszoljuk ezeket a kérdéseket.

Mik tehát az aminosavak?

Az aminosavak a szerves csoportba tartozó vegyületek, és szerkezetükre az jellemző, hogy egy molekulában legalább egy bázikus aminocsoportot és egy savas hidroxilcsoportot tartalmaznak. Emiatt vannak néha bázisokként és savakként besorolva, mivel ilyen hatást fejtenek ki.

Fehérje és nem fehérje aminosavak – mit jelent ez?

Az aminosavak minden fehérje alapvető építőkövei, és közülük 20 rendelkezik építő funkcióval. Fehérje aminosavaknak is nevezik őket, amelyek a prolinon kívül az alfa-aminosavak csoportjába tartoznak.

egy férfi egy aminosavas itallal

Ha egyszer vannak fehérje aminosavak, léteznek nem fehérje aminosavak is. Bár nem építenek fel fehérjéket, sajátos élettani funkcióik vannak, amelyek szükségesek az emberi szervezet megfelelő működéséhez. Az egyik legnépszerűbb ilyen típusú aminosav a sport világában a béta-alanin, amely többek között egy erős antioxidáns - az A koenzim - része.

Az aminosavak, mivel sajátos kémiai szerkezetük van, amely hasonlít a só szerkezetére, fehér kristályos vegyületek. Olvadáspontjuk nagyon magas, és mindegyikük vízben oldódik. A vízzel való reakcióképességét tekintve a prolin a legoldékonyabb.

Aminosavak természetes íze

Az érzékszervi ízt tekintve az aminosavak általában semleges ízűek, enyhén sós vagy enyhén kesernyés ízre emlékeztetnek. Itt csak a triptofán érdemel figyelmet, amely 40-szer édesebb a cukornál.

Mit érdemes még tudni az aminosavakról?

Ha pontosan fel akarnánk osztani az összes aminosavat, amelyet a szövegben említettünk a kémiai diverzitás szempontjából, akkor sok lehetőség nyílna. Mi azonban a fő felosztásukra fogunk összpontosítani, amely a következőképpen osztja fel az elsődleges aminosavakat. A nem esszenciális aminosavak azok az aminosavak, amelyeket az emberi szervezet képes előállítani. Ez azt jelenti, hogy a táplálékkal történő bevitelük nem különösebben fontos, és nincs értelme nagy hangsúlyt fektetni erre a szempontra egy sportóló ember étrendjének összeállításakor.

Endogén aminosavak

Az endogén aminosavak csoportjába olyan aminosavak tartoznak, mint: alanin, aszparagin, cisztein, glicin, glutamin, aszparaginsav, glutaminsav, prolin, szerin, tirozin, cisztin, citrullin, homoszerin, hidroxilizin, hidroxiprolin, karnitin, gamma-amino-vajsav, ornitin és taurin.

Az endogén aminosavak olyan aminosavak, amelyek esszenciálisnak minősülnek. Ez azt jelenti, hogy szervezetünk képes ezeket önmagában előállítani, és az egészséges, kiegyensúlyozott étrend összeállításakor kiemelten figyelnünk kell arra, hogy a táplálékkal ezekt bejuttassuk szervezetünkbe. A táplálékkiegészítők piacán számos készítmény található, amelyek lehetővé teszik, hogy étrendünket ilyen típusú aminosavakkal egészítsük ki. Ebbe a csoportba tartoznak: fenilalanin, izoleucin, leucin, lizin, metionin, treonin, triptofán, valin.

Exogén aminosavak

Vannak azonban olyan aminosavak is, amelyeket exogénnek tekintenek. Ezek közé tartozik például az arginin és a hisztidin. Egy fiatal ember szervezete nem tudja ezeket megfelelő mennyiségben előállítani, de egy felnőtt már képes fedezni az ilyen típusú vegyületek napi igényét.

Egy másik fontos felosztás, amelyet a szöveg elején említettünk, az aminosavak fehérjékre és nem fehérjékre való felosztása. Létezik egy olyan felosztás is, amely az aminosavakat aminocsoportjuk (alfa, béta, gamma), valamint az oldallánc polaritása szerint osztályozza, ami tipikus kémiai kutatások során hasznos.

aminosavak

Hogyan működnek az aminosavak és mi a szerepük a szervezetben?

Minden aminosavnak, amely fehérjéket épít fel a szervezetben, meghatározott szerepe van.

Ezek közül a legfontosabbak:

Fenilalanin 

Ez egy exogén aminosav, amely a fehérjék felépítésének alapja. Ráadásul megfelelő mennyiségű fenilalanin nélkül depresszió alakulhat ki, éppen ezért szükséges az emberi idegrendszer megfelelő működéséhez.

Ezt az aminosavat a gyógyszeres kezelés támogatására is használják, például migrénes fejfájás esetén. Ami az anyagcsere-funkciókat illeti, az aminosav befolyásolja a pajzsmirigy és a mellékvese működését, mivel felelős az ezen szervek által termelt hormonok megfelelő mennyiségéért.

Mennyiségi szempontból a fenilalanin feleslege és hiánya egyaránt veszélyes lehet az egészségre nézve. Nehéz túladagolni a fenilalanint, amíg az egészséges, kiegyensúlyozott étrendre támaszkodunk, és a probléma inkább a fenilketonuriában szenvedő emberekkel kapcsolatos. Emiatt a betegeknek kerülniük kell azokat az élelmiszereket, amelyek fenilalanin forrást jelentenek. Ezek a termékek közé tartozik a hús, hal, tej, sajt, gabonatermékek, de még zöldségek és gyümölcsök is.

Triptofánt 

Az emberi fehérjék része, ezért az exogén aminosavak csoportjába tartozik. Része a szerotonin hormonnak, amelyet gyakran boldogsághormonnak is neveznek, mivel megfelelő szintje felelős a jó közérzetért és azért, hogy boldognak érezzük magunkat. Az emberi szervezetben olyan változásokon megy keresztül, amelyek eredményeképpen melatonin képződik, amely azért felel, hogy testünk hogyan teljesít az alvás tekintetében.

A szervezetben található megfelelő mennyiségű triptofán felel a vitaminok, például a niacin és a piridoxin megfelelő szintéziséért. A triptofán legjobb táplálékforrása a banán és a tejtermékek. A triptofán hiánya az immunitás csökkenéséhez, a depresszió, az álmatlanság vagy a szorongás kockázatához vezet.

BCAA Csoport

ALLNUTRITION BCAA MAX SUPPORT

A BCAA elágazó aminosavak, köztük a valin, a leucin és az izoleucin, olyan esszenciális aminosavak csoportját alkotják a szervezetünk számára, amelyek számos energia- és anyagcsere-transzformációt, valamint a sportoló számára fontosabb aminosavakat, például a tesztoszteron-kortizol arányát is meghatározzák. Mivel az exogén aminosavakhoz tartoznak, jelentős mennyiségben megtalálhatók az állati fehérjékben, de egyes növényi fehérjék BCAA-ban is gazdagok.

Az elágazó láncú aminosavak megfelelő mennyiségével kapcsolatos hiányosságok az étrendben nagyon ritkák, és általában rendkívüli alultápláltsággal vagy anyagcserezavarokkal járnak, amelyek befolyásolják az aminosavak felszívódását az emésztőrendszerben.

Felnőtteknél a BCAA-szükséglet leucin esetében körülbelül napi 40 mg/1 testtömeg-kg, valin esetében 17-25 mg és körülbelül 19 mg izoleucin esetében. A regeneráció szintjére gyakorolt jelentős hatás miatt a sportot űzők nagyra értékelik a BCAA étrend-kiegészítő útján való bevitelét, amelyet edzés közben fogyasztanak el.

Metionin 

Összetételében kénatomot tartalmaz. Az exogén aminosavak csoportjába tartozik. A szervezetben többek között a kolin és a lecitin szintéziséért felel, aminek köszönhetően segít az érelmeszesedés vagy a zsírmáj megelőzésében.

A megfelelő mennyiség az étrendben megelőzi a körmök töredezését, javítja a haj megjelenését (erősíti és megakadályozza annak kihullását) és fenntartja a bőr kifogástalan állapotát. A metionin hiánya olyan mentális zavarokat okozhat, mint depresszió vagy szorongás. Az étrendben a legjobb metioninforrás a rizs, köles, búzakorpa, gomba, hüvelyesek, hal és hús.

Lizin 

A listánk utolsó aminosavja a testfehérjék előállítása során kerül felhasználásra. A bőrfehérjék, inak, porcok és csontok fő alkotóeleme. A megfelelő mennyiségű lizin befolyásolja szervezetünk kalcium-háztartását, elősegítve annak nagyobb felszívódását a vékonybélben. Az immunrendszert is erősíti, aminek köszönhetően immunrendszerünk hatékonyabban működik.

A lizin olyan élelmiszerekben található meg, mint a tojás, a baromfi, a hús, a sajt, a hüvelyesek és a hal. Hiányosságai rendkívül súlyosak, és egészséges emberek esetében, akik nem tartanak eliminációs diétát, gyakorlatilag nem fordul elő.

Mi az aminosavak rendeltetése?

erőnléti edzés - emberek csoportja

Ha az aminosavakat kémiai sokféleségük alapján nézzük, akkor gyakorlatilag minden élelmiszertermékben, de más iparágakban is megtalálhatók. Nem meglepő, hogy előfordulásukhoz az élelmiszeripar járul hozzá leginkább, hiszen természetes, hogy fehérjéket építenek fel.

Az aminosavakat a kozmetológiában is használják, krémek, testápolók vagy samponok kiegészítőjeként, amelyeknek célja a bőr, a haj és a köröm ápolása.

Az aminosavakat azonban széles körben használják a sport étrend-kiegészítőkben is. Az edző emberek elsősorban BCAA és EAA aminosav keverékeket használnak, amelyeket az edzés előtti időszakban fogyasztanak el. Gyakran kiegészítjük arginin, lizin, alanin és béta-alanin keverékekkel is, melyek célja a mozgásképesség növelése.

 

ÁRUCIKK ÉRTÉKELÉSE:
0 / 5 5 0
SFD
Az Ön kosara (...)
A terméket hozzáadása megtörtént A terméket eltávolítása megtörtént Az Ön kosarába más berendezésből való termékek kerültek be Visszavezettük a kosarát a másik berendezésből
A kosár értéke : ...
A termék ára tartalmazza az ÁFA összegét