Vitaminok sportolóknak - fizikailag aktív embereknek

A vitamin-kiegészítők használata ma már szinte elengedhetetlen. Nemcsak a sportolók segítenek magukon további vitaminokkal és ásványi anyagokkal, hanem a nem edző emberek is egyre gyakrabban nyúlnak ilyen típusú termékekért. Ez annak köszönhető, hogy jelenleg az élelmiszerek közepes minőségűek, így az összes mikrotápanyag biztosítása rendkívül nehéz.

Doplnky stravy pre hmotnosť

  1. Valóban szükségük van a sportolóknak vitaminokra?
  2. A vitaminok jelentősége a sportolók számára
  3. Milyen ásványi anyagokra érdemes odafigyelni?
  4. Mikor kell vitamintablettát szedni?
  5. Melyik napszakban szedjek étrend-kiegészítőt?
  6. Mire kell figyelni sportolóknak szánt vitaminok vásárlásakor?
  7. Mit érdemes még tudni?

A sportolók esetében sokkal nagyobb az igény a fizikai megterhelés miatt. Ezért logikus, hogy a multivitaminokkal és ásványi anyagokkal való kiegészítés az étrend elválaszthatatlan eleme.

Valóban szükségük van a sportolóknak vitaminokra?

A „sportolóknak szánt vitaminok” kifejezés általában olyan kész keverékekre vonatkozik, amelyek a testmozgást támogató adalékanyagokat tartalmaznak. Kapszulák, tabletták és néha porkeverékek formájában is kaphatók. A gyártási technológia úgy lett kialakítva, hogy az egy tablettában lévő, felszívódásért versengő összetevők ne zavarják egymás hatását.

A vitaminok jelentősége a sportolók számára

A fizikai erőfeszítés további vitamin- és ásványianyag-igényt generál, ami fokozott metabolikus aktivitással jár. Az intenzívebb biokémiai változások erősen megnövelik az igényt étrendünk alapvető összetevői iránt, enélkül a sérült izomszövet helyreállítása nagyon nehéz lesz.

Az optimális regeneráció hiánya lerövidíti az izom készenléti idejét, ami hatékonyan akadályozza többek között a terhelés növelését edzés közben. Az alapvető elemek tartós hiánya az elérni kívánt hatás elmaradását eredményezi, sőt szélsőséges esetben sérüléssel is végződhet. Ezen felül a közérzetünk is romlik. Az alábbiakban bemutatom a sportolók számára legfontosabb vitaminokat és ásványi anyagokat.

B-vitaminok

Minél több energiát égetünk el, annál nagyobb az igény e vitamin iránt. Fő szerepük a fehérjék, zsírok és szénhidrátok anyagcseréjének támogatása. Ez a cselekvés viszont szorosan összefügg ideg- vagy immunrendszerünk működésével. A B-vitaminok részt vesznek szervezetünk energiaátalakításában.

C-vitamin

A C-vitamin fő hatása az antioxidáns funkció, mely kiküszöböli a szabadgyökök hatását, amelyek az oxidatív stressz hatására képződnek az edzés során. Emellett a C-vitamin részt vesz a kollagén szintézisében, amely a kötőszöveti működés szempontjából fontos komponens. Javítja az oxigén-anyagcserét is, aminek kimerültség-gátló hatása van,

A-vitamin

A sportolók esetében a látás támogatása mellett a mellékvese megfelelő működésének támogatása miatt is fontos, ami többek között a izmaink működésére van hatással, és meghatározza közérzetünket,

E-vitamin

Megvédi a vörösvérsejteket a károsodástól, támogatja az antioxidáns aktivitást, csillapítja az izomgörcsöket és felgyorsítja a regenerációt.

D3-vitamin

nő D3-vitamin kapszulával

A D3-vitamin egy alapvető elem szervezetünk anyagcseréjének és immunrendszerének megfelelő működése terén. Sőt, részt vesz a kulcsfontosságú anabolikus hormonok szintézisében, amelyek nélkül nem lehetséges az alak formálása. A D3-vitamint a sportolóknak egész évben fogyasztaniuk kell, hogy a megfelelő szinten tartsák.

K2-vitamin

Ez az a vitamin, amelynek együtt kell járnia a D3-vitamin-kiegészítéssel. A K2 felelős a véralvadási funkciókért, valamint azért, hogy a szervezetben felhalmozódott kalcium a vázrendszerbe kerüljön, ne pedig szervezetünk ereiben rakódjon le.

Milyen ásványi anyagokra érdemes odafigyelni?

Nátrium és kálium

Az elektrolit-háztartásért felelnek, befolyásolják pl. azt, hogy testünk hogyan vezeti az idegimpulzusokat. Ezek az ásványi anyagok részt vesznek a fehérje és a glikogén szintézisében, ami kulcsfontosságú a regeneráció, valamint a sav-bázis egyensúly fenntartása szempontjából. Kiegészítésük azért szükséges, mert mindkét vegyület az izzadsággal együtt távozik szervezetünkből.

Magnézium

MAGNÉZIUM+KÁLIUM+B6

Az imént említett elemekhez hasonlóan erősen befolyásolja az idegimpulzusok szabályozását. Részt vesz az energiaátalakításokban, befolyásolja az ATP ismételt szintézisét, valamint lebontását, az energia felszabadítása érdekében. A magnézium az izomfehérje szintézis szempontjából is nagy jelentőséggel bír, ezért folyamatosan pótolni kell.

Kalcium

Antagonizálja a magnéziumot, fokozza az izomösszehúzódások erejét, javítja a szívműködést és befolyásolja a véralvadást. Emellett a kalcium a D3- és K2-vitaminnal együtt többek között a csontjaink sűrűségéért és erősségéért felel.

Vas

Mivel a hemoglobin része, aktívan részt vesz az oxigénszállításban, emellett részt vesz az energiaátalakításokban is, ezért az edző emberek esetében ezen elem megfelelő mennyiségének fenntartása relatíve fontos. Főleg a nőknek kell odafigyelniük az étrendjükben lévő vas mennyiségére, ahol nyilvánvaló okokból hiányosságok léphetnek fel.

Cink

A listánk utolsó ásványi anyaga, amely az inzulin, a pajzsmirigyhormonok és a növekedési hormon szintézisében vesz részt. A tesztoszteron szintézis szempontjából fontos elem.

Mikor kell vitamintablettát szedni?

A vitaminkészítmények megfelelő használata a sportolók általi étrend-kiegészítés stratégiai fontosságú eleme. Minden bizonnyal az őszi-téli időszak az az időszak, amelyet a rendszeresen edző emberek nem tudnak elképzelni vitaminos étrend-kiegészítők használata nélkül.

pillbox

A szezonális zöldségek és gyümölcsök alacsonyabb elérhetősége annak tudható be, hogy az alkalmazott étrend-kiegészítők jelentősen csökkentik a mikrotápanyagok mennyiségét. Ráadásul ősszel és télen határozottan kevesebb a napsütéses napok száma, így a napfény nem ad lehetőséget a megfelelő mennyiségű D3-vitamin szintézisére.

Az évszakkal kapcsolatos kérdéseken kívül az edzés során a fizikai megterhelés miatt fokozott vitamin- és ásványianyag-igénye van a rendszeresen edző ember szervezetének. Erősítő edzés, kiegészítő aerob edzés, intervallum edzés, mindezek a tevékenységek fokozott energiaátalakítást igényelnek.

Ráadásul a testünk a fizikai aktivitás során sokat izzad, ami a szervezetünk ásványianyag-tartalmának kimerülésével jár együtt. Nagyon intenzív életmód mellett olyan előrehaladott hiányosságok keletkeznek, amelyeket a testépítő nem tud kiegyensúlyozott étrend útján fedezni. Ez azt jelenti, hogy az edzés bizonyos szintjén a vitaminok használata elengedhetetlen a további fejlődéshez.

Melyik napszakban szedjek étrend-kiegészítőt?

A vitamin-ásványianyag keveréket nem az edzés idején vagy közvetlenül azelőtt vagy azután kell alkalmazi. Ez azt jelenti, hogy edzés előtt vagy után nem szabad vitaminpótlást alkalmazni. Ez az antioxidáns hatással áll összefüggésben. A vitaminokat ezért pl. reggelihez fogyasszuk el.

Javasoljuk, hogy az ilyen típusú kiegészítők fogyasztása zsírok jelenlétében történjen. Ez lehetővé teszi a zsírban oldódó vitaminok, mint például az A, D, E és K jobb felszívódását. Ha reggel edzel, akkor nem okoz problémát, ha lefekvés előtt vagy este szeded be a vitaminokat.

Mire kell figyelni sportolóknak szánt vitaminok vásárlásakor?

A megfelelő vitaminok keresésekor mindenekelőtt az összetételükre kell figyelnünk. Mindenekelőtt nagy mennyiségben kell tartalmazniuk a szövegben említett vitamonokat és ásványi anyagokat. Érdemes beruházni egy olyan étrend-kiegészítőbe, amely külön kapszulában tartalmazza a vitaminokat és ásványi anyagokat, ami lehetővé teszi mindkét mikroelemcsoport külön-külön történő kiegészítését. Sőt, a készítménynek olyan mennyiségű vitamint kell tartalmaznia, amely 2-3-szorosan meghaladja egy nem edző ember szükségletét.

VITAMINALL SPORT

Egy másik kulcsfontosságú szempont az egyes elemek formái. Mint az köztudott, a szervetlen formákat a szervezetünk nem fogja hatékonyan felhasználni, ami rossz felszívódást eredményez. Ebből az okból kifolyólag szervezetünk a karbonátokat, szulfátokat és oxidokat rosszul használja fel. Ezért sokkal jobb megoldás az olyan szerves formák kiválasztása, mint a kelát, citrát vagy aszpartát.

A termék értékét az adalékanyagok is növelik. Ezért hasznos, ha az összetétel pl. acerola kivonattal, ALA savval, ginzenggel, spirulinával, algával, ginkgo bilobával, csalánnal, grapefruit kivonattal, ashwagandhával, Q10 koenzimmel van gazdagítva. Néha a vitamin-kiegészítők porított zöldség- és gyümölcskivonatokat is tartalmaznak, ami természetesen további előnyt képez. Figyelnünk kell azonban arra, hogy ezek az adalékanyagok jogosan legyenek jelen, és ne csak a címkén feltüntetett elemek legyenek.

Mit érdemes még tudni?

A vitaminkészítmények használata a sportolók étrend-kiegészítésének alapja. Hiba az izomtömeg növekedését serkentő vagy átmenetileg ható, edzét könnyebbé tevő étrend-kiegészítőkbe fektetni, ha nem biztosítjuk szervezetünk alapvető szükségleteit. Ezért, mielőtt felpörgeted a tempót az edzésen, győződj meg arról, hogy biztosítod a szükséges építő- és energiaellátó összetevőket, valamint a megfelelő mennyiségű vitamint és ásványi anyagot. A vitaminoknak köszönhetően fogod magad jobban érezni és lesz energiád a kemény erőfeszítésekhez.

ÁRUCIKK ÉRTÉKELÉSE:
0 / 5 5 0
SFD
Az Ön kosara (...)
A terméket hozzáadása megtörtént A terméket eltávolítása megtörtént Az Ön kosarába más berendezésből való termékek kerültek be Visszavezettük a kosarát a másik berendezésből