Az eritritol elnyomja az éhséget és növeli a jóllakottságot.
Az eritritol (eritrol) a poliolok csoportjába tartozó népszerű édesítőszer. A közhiedelmekkel és mítoszokkal ellentétben, az elvégzett több száz kísérlet ellenére senki sem bizonyította, hogy bármely mértékkel használt cukorhelyettesítő veszélyes lenne az egészségre. Éppen ellenkezőleg, sok ilyen szer egyértelmű egészségjavító hatást mutat az inzulinra, a glükózra vagy a lipidogramra gyakorolt hatásukat tekintve.
- Mi az eritritol?
- Tudományos tanulmány - az eritritol hatása a jóllakottságra és a testsúlyra
- Az eritrit hasznos a súlycsökkentés során?
Mi az eritritol?
Az eritrit egy természetes, alacsony kalóriatartalmú (grammonként 0,2 kilokalória) cukoralkohol, amely más cukorpótlóknál hatékonyabban képes elősegíteni a jóllakottság érzését. A gyermekek is jól tolerálják. Ezenkívül az eritrit fogyasztása a gyermekeknél csökkenti a fogszuvasodás előfordulását, cukorbetegeknél pedig javítja az érfunkciós mutatókat.
Tudományos tanulmány - az eritritol hatása a jóllakottságra és a testsúlyra
A vizsgálatban résztvevők szájon át kapták a 250 ml csapvízben szobahőmérsékleten teljesen feloldott két diétás édesítőszer egyikét: aszpartámot vagy eritritet. Az aszpartám (185 mg) és az eritritol (50,8 g) esetében alkalmazott koncentrációk 75 g glükóz 250 ml vizes oldatban való ozmolaritását és édességét vették alapul, ami az orális glükóztolerancia teszt standardja. Az italokat úgy állítottuk be, hogy azonos legyen az édesség és a kalóriatartalom. Az oldatok 70%-ban vízben oldott cukor édességűek voltak.
Eredmények
- az eritritol elnyomta a ghrelint (éhséghormon), és ezáltal telítettséget idézett elő (14%-os csökkenés)
- az aszpartám megnövelte a ghrelin koncentrációját, és így éhségérzetet váltott ki.
- az eritrittel édesített italokat fogyasztó résztvevők az aszpartámmal édesített italokat fogyasztó résztvevőkhöz képest arról számoltak be, hogy kevésbé éhesek, jobban telítettek, kevesebb étvágyat éreztek, beleértve az édes, sós és fűszeres ételek iránti vágy csökkenését.
A ghrelin egy 28 aminosavból álló peptidhormon, amely a gyomor-bél traktuson keresztül szabadul fel, és az éhségérzetet serkenti. A ghrelin koncentrációja étkezés után csökken. A ghrelin elnyomásának mértéke nagyobb kalóriadúsabb étkezés és fokozott teltségérzet esetén, bár más tényezők is szerepet játszanak.
Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a duodenumban az ozmolaritás növelése önállóan elnyomja a ghrelint, és más telítettségi hormonok felszabadulását indukálja. Ez magyarázhatja, hogy az eritritol miért nyomta el a ghrelint, míg az aszpartám nem.
Az eritrit hasznos a súlycsökkentés során?
Mint látható, az eritrit hasznos lehet a fogyókúrázók számára, mivel elnyomja az éhségérzetet, ami tipikus probléma a fogyás során. Sokan éppen a fokozott éhségérzet miatt nem tudják tartani a kalóriacsökkentést.
Források:
Zachary A Sorrentino i in. An Erythritol-Sweetened Beverage Induces Satiety and Suppresses Ghrelin Compared to Aspartame in Healthy Non-Obese Subjects: A Pilot Study https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7657312/
HOZZÁADVA:
08/12/2024
A tartalom kizárólag oktatási és tájékoztatási céllal szolgál. Gondoskodunk arról, hogy tartalmuk tartalmilag helyes legyen. Mindazonáltal nem céljuk egyéni szakértői tanács helyettesítése, ami az olvasó konkrét helyzetéhez igazodik.
https://allnutrition.hu/images/g/minrgergger_638689187989382469.jpg
SFD