D-vitamin – csepp vagy kapszula? Milyen formát válasszak?
A D-vitamin hiánya a fejlett országokban a leggyakoribb tápanyaghiányok közé tartozik. Ennek a vegyületnek a nagymértékű hiánya figyelhető meg annak ellenére, hogy a szervezet maga is előállítja, amikor bőrünket napsugarak érik. A D-vitamin az élelmiszereknek csak egy szűk csoportjára jellemző, ez a fő oka az ezt a vegyületet tartalmazó étrend-kiegészítők népszerűségének.
- Miben található meg D-vitamin?
- Mennyit tartózkodjunk napon a D-vitamin szintéziséhez?
- Mennyi D-vitaminra van szükség?
Miben található meg D-vitamin?
A D-vitamin kétféle formában fordul elő élelmiszerekben. Az első, amely a szervezet által termelt D-vitaminhoz hasonlít, a D3-vitamin, avagy a kolekalciferol. Az állati eredetű élelmiszerekre jellemző. Különösen gazdagok benne a zsíros hidegvízi halak, azonban rendszeres fogyasztás esetén a tojás is lehet e vitamin forrása.
A D-vitamin (D2) másik formája az ergokalciferol, amely nem állati eredetű táplálékforrásokban, például gombákban található meg. A boltok polcain egyre gyakrabban találhatunk dúsított élelmiszereket is, például tej- vagy gabonatermékeket. A D-vitamin azonban legnagyobb adagban az étrend-kiegészítőkben van jelen.
Mennyit tartózkodjunk napon a D-vitamin szintéziséhez?
A bőr napfénynek való kitettségére van szükség a D-vitamin szervezetben való szintéziséhez. Ez a sugárzás azonban Közép- és Észak-Európa vagy az Egyesült Államok északi területein az egész évet tekintve nem egyenletes. Ahhoz, hogy az endogén (belső) termelés hatékony legyen, a bőrsejtek felületére eső fénynek meghatározott UVA-UVB-arányt kell tartalmaznia, ami csak a nyári hónapokban "fordul elő".
A D-vitamin hatékony szintéziséhez hetente háromszor, 11 és 16 óra között kell körülbelül napi 30 percet tartózkodni a napon, felfedett karral, lábbal és arccal. Ez a folyamat lassabb sötétebb bőrű vagy idős emberek esetében, valamint azokon a napokon, amikor nagy a felhőzet vagy a légszennyezettség.
Mennyi D-vitaminra van szükség?
A szervezet D-vitamin-szükségletének szintje az ember élete során növekszik. 1 évnél fiatalabb gyermekek esetében kb. 10 µg (400 NE) kolekalciferolt kell elfogyasztani naponta. 1 és 70 éves kor között a szükséglet 15 µg-ra (600 NE), míg hetven éves kor után 20 µg-ra (800 NE) nő.
Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a D-vitamin fogyasztás szintjének alkalmazkodnia kell a vér metabolit (25 (OH) D) szintjéhez, ami a tápláltsági állapot közvetlen mutatója. Csecsemők esetében a 25(OH)D laboratóriumi vizsgálati eredményt 20 ng/ml (50 nmol/l) felett kell tartani, míg felnőttek esetében nem szabad 30-50 ng (75-125 nmol) alá esnie.
HOZZÁADVA:
09/09/2022
A tartalom kizárólag oktatási és tájékoztatási céllal szolgál. Gondoskodunk arról, hogy tartalmuk tartalmilag helyes legyen. Mindazonáltal nem céljuk egyéni szakértői tanács helyettesítése, ami az olvasó konkrét helyzetéhez igazodik.
https://allnutrition.hu/images/g/minvitd_637983330737439360.jpg
SFD