Az édesítőszereknek gyakran rossz a hírnevük, igaz? Amikor az "E"-t látjuk a termékek összetevőiben, azonnal a legrosszabbra gondolunk, de kell-e félnünk?
- Az eritrit egy cukoralkohol
- Az eritrit a természetben természetes módon előforduló anyag
- Nulla a glikémiás indexe
- Egészséges az eritrit?
A szimbólum - E968 - a TERMÉSZETES és egészséges eritrit édesítőszer!
Az eritrit egy cukoralkohol
Az emésztőrendszerben rendkívül jól felszívódik, de 90%-a változatlanul kiválasztódik a vizelettel. Nem okoz kellemetlenséget még azoknál az embereknél sem, akiknek általában diszkomfort érzete van más édesítőszerek után.
Az eritritol egy fehér por, amely megtévesztően hasonlít a finomított cukorra. Édességének mértéke szinte megegyezik a cukoréval, csak kissé gyengébb annál. Mondjuk, hogy két evőkanál cukor körülbelül három evőkanál eritrittel helyettesíthető. Legnagyobb előnye a kalóriaértéke. A cukorral ellentétben, ez szinte kalóriamentes.
Egy gramm eritrit mindössze 0,2 kcal-t tartalmaz, míg egy gramm cukor, akár 4 kalóriát is tartalmazhat. Könnyű kiszámítani, hogy milyen jelentősen befolyásolja az étrend energiaértékét ha helyettesítjük a cukrot, az eritrittel. Egy átlagos személy, évente körülbelül 40 kg cukrot fogyaszt el, ami 160.000 kalóriát jelent! Ez az eritrit esetében szinte a nullával egyenlő.
Az eritrit a természetben természetes módon előforduló anyag
Többek között a szőlőben és a körtében is megtalálható. Az élelmiszeriparban azonban erjesztéssel nyerik elő. Az előállításához leggyakrabban használt glicerin, amelyet élesztővel erjesztenek. Ezért is lehet
azt mondani, hogy ez az anyag ugyanolyan természetes, mint a hagyományos cukor, amelyet a répacukorból állítanak elő.
Ezt az édesítőszert a különösen alacsony kalóriatartalma miatt szeretik, ami miatt ideális édesítőszer, diétás édességekhez, italokhoz és fit termékekhez. Ez lehetővé teszi, a természetes, édes ízt, anélkül, hogy a felesleges kalóriák miatt kellene aggódnia.
Az eritrit szerelmesei nem csak fogyókúrázók, hanem azok is, akiknek fontos a saját egészségük. Ez az édesítőszer rendkívüli módon támogatja és megkönnyíti azok étrendjét akik inzulinrezisztenciával és cukorbetegséggel küzdenek.
Nulla a glikémiás indexe
Nem okoz vércukor- és inzulinszint növekedést, aminek köszönhetően biztonságosan alkalmazható.
Nem csak ezek az eritrit egyetlen előnyei, óriási egészségfejlesztő hatásokat tulajdonítanak neki, amelyeket tudományos kutatások támasztanak alá. Ezek egyike a fogszuvasodás megelőzése. Ez az édesítőszer jelentősen gátolja a szájban előforduló betegségek kialakulását azáltal, hogy csökkenti a baktériumok számának növekedését a szájüregben. Nem képez tápanyagot ezen mikroorganizmusok számára.
Az eritritnek nagy előnye még az antioxidáns hatása. Támogatja a szív- és érrendszert is. Ezen túlmenően javíthatja az endothelfunkciót, a 2-es típusú cukorbetegeknél. Továbbá, javítja a vér áramlását a hajszálereken keresztül.
Egészséges az eritrit?
Nagyon jó alternatívája a népszerű és egészségtelen cukornak. A diéta lehet egészséges és vonzó is az eritrittel. Érdemes a piacon olyan édességeket és egészséges élelmiszereket keresni, amelyek eritrittel édesítettek, az általánosan használt cukor helyett.
A tartalom kizárólag oktatási és tájékoztatási céllal szolgál. Gondoskodunk arról, hogy tartalmuk tartalmilag helyes legyen. Mindazonáltal nem céljuk egyéni szakértői tanács helyettesítése, ami az olvasó konkrét helyzetéhez igazodik.