A cukrot a sóval és néhány pszichoaktív vegyülettel együtt gyakran "fehér halálnak" nevezik. Az édes kristályok jó alternatívájának kiválasztása azonban ma már nagyon egyszerű, és ez a közmondásos halál könnyen elkerülhető. Már több tucat olyan vegyületet és anyagot fedeztek fel, amelyek desszertek, italok és ételek ízesítésére képesek anélkül, hogy a szervezetet kalóriával terhelnék. A szacharóznál kétségtelenül egészségesebb édesítőszer például az eritrit.
- A cukor tulajdonságai
- Az eritrit tulajdonságai
- Eritrit vs cukor
A cukor tulajdonságai
Az asztali cukor, azaz a szacharóz egy diszacharid (például a laktózhoz hasonlóan). Két vegyületből áll, nevezetesen glükózból és fruktózból (például a mézhez hasonlóan). A laktóztól és a méztől azonban abban különbözik, hogy az édességen kívül számos fizikai-kémiai tulajdonsággal rendelkezik, amelyek megkönnyítik az élelmiszerekben való felhasználást. Ezeknek a tulajdonságoknak köszönhetően különféle formában adják hozzá italokhoz, ételekhez és desszertekhez. Ragacsosságot kölcsönöz és stabilizálja az állagot, emellett befolyásolja az úgynevezett shelf-life-ot (azaz meghosszabbíthatja azon termékek eltarthatóságát, amelyekhez hozzáadják).
A cukor tulajdonságai azonban nem korlátozódnak a főzéssel kapcsolatos témákra. A cukor glükózzal látja el a szervezetet, amely az agy, az izmok és az immunrendszer energiaforrása. Fáradtság esetén (pl. fizikai aktivitás, munka, tanulás után) energialöketet biztosíthat, de nem szabad elfelejteni, hogy ez a löket átmeneti jellegű. A szacharózt és más cukrokat rendszerint magas fizikai aktivitású embereknek ajánljuk, amit az izomglikogén, tehát egyfajta energiaraktár megújításának hatékonysága indokol.
Az eritrit tulajdonságai
Az eritrit egy természetes eredetű édesítőszer, amelyet gazdasági okokból nem izolálnak, hanem előállítanak. A természetben megtalálható gyümölcsökben, zöldségekben, gombákban és fermentált termékekben. A polioloknak, más szóval többértékű alkoholoknak nevezett vegyületek csoportjába tartozik (pl. xilit, maltit mellett). Ezek szénhidrátok származékai, amelyeket a módosított szerkezet miatt a szervezet nem használ fel teljes mértékben energiaszerzésre.
Az eritrit édességét a szacharózénak körülbelül 60-80%-ára becsülik, de sok cukorhelyettesítő termékkel ellentétben nem hagy jellegzetes utóízt a szájban. A többi polioltól eltérően az eritrit kalóriamentesnek nevezhető, mivel a szervezet teljes egészében kiválasztja. Ennek köszönhetően nem vesz részt az energiatöbblet előállításában, és nem növeli a glükóz és az inzulin szintjét. Ételek édesítésére ajánljuk mindenkinek, aki szereti az édes ízt és túl sok édességet eszik, különösen túlsúlyos és/vagy 2-es típusú cukorbetegséggel küzdő embereknek.
Eritrit vs cukor
A cukor annak köszönheti rossz hírnevét, hogy egyre több termékhez kezdték egyre nagyobb mennyiségben hozzáadni. A rágcsálnivalók alapvető összetevője, amelyet magas fokú feldolgozottság jellemez. Ezek a termékek sok kalóriát biztosítanak, de nem kölcsönöznek jóllakottság érzetet, ami miatt elősegítik az energiaszükséglet meghaladását, a súlygyarapodást és az anyagcserezavarokat. Sőt, túlzott fogyasztás esetén a cukor káros a fogakra, mivel csökkenti a szájüreg pH-értékét és felborítja a baktériumok egyensúlyát.
A szacharóz okozta problémákra választ jelentenek az alacsony vagy nulla kalóriatartalmú édesítőszerek, például az eritrit. Kétségtelen, hogy a cukornál egészségesebb vegyület. Semleges marad a kalóriaegyensúly és a glükóz-inzulin anyagcsere szempontjából, emellett csökkenti a káros plakkot és táplálja az értékes bélbaktériumokat.
A tartalom kizárólag oktatási és tájékoztatási céllal szolgál. Gondoskodunk arról, hogy tartalmuk tartalmilag helyes legyen. Mindazonáltal nem céljuk egyéni szakértői tanács helyettesítése, ami az olvasó konkrét helyzetéhez igazodik.