Elektrolitok vagy izotóniás ital – melyik hidratál jobban?

A szervezet hidratálása feltétlenül szükséges a biokémiai anyagcsere egyensúlyának fenntartásához és a fiziológiai rendszerek optimális működéséhez, különösen a testmozgás során és szélsőséges körülmények között, mint például magas hőmérséklet vagy páratartalom.

férfi, izotóniás

  1. Választás kérdése
  2. Az izotóniás italok jellemzői
  3. Az elektrolitok jellemzői
  4. Az étrend összetételének szerepe

Választás kérdése

Az izotóniás italok és az elektrolit-kiegészítés közötti választás számos tényezőtől függ, többek között az aktivitás intenzitásától és annak időtartamától, a szervezet egyéni szükségleteitől és a környezeti feltételektől, valamint az étrend általános összetételétől.

Az izotóniás italok jellemzői

Az izotóniás italok, amelyek az emberi testfolyadékokhoz hasonló ozmotikus nyomású folyadékok, nemcsak vizet tartalmaznak, hanem elektrolitokat is, például nátriumot, káliumot, kalciumot, magnéziumot, valamint szénhidrátokat, általában cukrok formájában.

Kinek valók az izotóniás italok?

Ezek a megfelelő választás a 60 percnél hosszabb ideig tartó, hosszú távú fizikai erőfeszítés során. Ilyen körülmények között a szervezet nemcsak folyadékot és elektrolitot veszít az izzadással, hanem felhasználja a raktározott glikogén erőforrásokat, azaz a szénhidrátokat az izmokban és a májban. Szélsőséges körülmények között is hasznosak, ahol a magas hőmérséklet és páratartalom növeli a kiszáradás és az elektrolit-egyensúly felborulásának kockázatát.

ember a hegyekben, izotóniás ital

Az izotóniás italok összetétele

Az izotóniás italok, amelyeket az edzés során elvesztett folyadékok és elektrolitok pótlására terveztek, általában 4-8% szénhidrátot tartalmaznak, ami 20-40 gramm cukrot jelent egy 500 ml-es italban. Ami a sótartalmat illeti, az ilyen italok 20-50 mg nátriumot tartalmazhatnak 100 ml-enként, ami azt jelenti, hogy 500 ml izotóniás ital 100-250 mg nátriumot tartalmazhat. Elterjedt az a vélemény, hogy ez egy olyan termék, amely minden másnál jobban hidratál, ezért érdemes megvizsgálni azokat a helyzeteket, amikor maguk az elektrolitok értékesebbek lehetnek.

Az elektrolitok jellemzői

Másrészt a tabletták, porok vagy folyadékok formájában kapható elektrolitok a magnézium, kálium, kalcium, nátrium és klorid pótlására és az ásványi elemek biztosítására összpontosítanak, a cukrokból származó további kalóriák nélkül.

Kinek valók az elektrolitok?

Ez a megfelelő választás az alacsony vagy a közepes intenzitású tevékenységekhez, ahol az edzés 60 percnél rövidebb ideig tart, és minimális lehet a további szénhidrátszükséglet. Olyan helyzetekben is megoldást jelent, amikor a fizikai aktivitás nem intenzív, de a környezeti feltételek, például a magas hőmérséklet vagy a száraz éghajlat növelik a kiszáradás kockázatát.

Az elektrolitok és izotóniás italok használatára vonatkozó javallatok

Termék típusa

Javaslat

Elektrolitok

Erősen feldolgozott étrend

Emésztési és felszívódási zavarok

Allergia és élelmiszer-intolerancia

Hőség

Izotóniás italok

Magas intenzitású edzés

Zöldségekben, gyümölcsökben, magvakban és diófélékben gazdag étrend

Hőség

Az étrend összetételének szerepe

Az izotóniás italok és az elektrolitok közötti választást nem csak a fizikai aktivitás intenzitása és időtartama alapján kell meghozni. Figyelembe kell venni a szervezet egyéni szükségleteit és az étrend összetételét is. Azok az emberek, akik magasan feldolgozott termékeket fogyasztanak, általában túl magas sótartalomnak vannak kitéve étrendjükben, így az elektrolitok, különösen a magnézium, a kálium és a kalcium jobbak lesznek számukra. Aki sok gyümölcsöt, zöldséget, dióféléket és magvakat eszik, annak nagyobb hasznára válik az izotóniás ital.

Forrás:

Open Resources for Nursing (Open RN); Ernstmeyer K, Christman E, editors. Nursing Fundamentals [Internet]. Eau Claire (WI): Chippewa Valley Technical College; 2021. Chapter 15 Fluids and Electrolytes. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK591820/

ÁRUCIKK ÉRTÉKELÉSE:
0 / 5 5 0
SFD
Az Ön kosara (...)
A terméket hozzáadása megtörtént A terméket eltávolítása megtörtént Az Ön kosarába más berendezésből való termékek kerültek be Visszavezettük a kosarát a másik berendezésből