A napi étrendnek sok okból változatosnak kell lennie. Az egyik ok az, hogy nincs olyan élelmiszer, amely elegendő mennyiségben biztosítaná a napi B-vitamin-szükségletet, ugyanakkor mindenki számára ízlene, és nem jelentene kockázatot a szervezetben más vegyületek túlzott felhalmozódására. A legjobb példa erre a máj, amely tartalmazza a B-vitaminok teljes skáláját, de nem mindenki szereti, és ugyanakkor túl gyakori fogyasztása A-vitamin-túladagoláshoz vezethet.
![B-vitamin]()
A magas igényű, „szemre” számított étrendet követő emberek számára jó megoldás a komplex kiegészítés. A B-vitaminokról végzett többéves kutatások eredményeként ma már ismertek a legkönnyebben felszívódó formáik, és egyre gyakrabban jelennek meg komplex készítményekben, kiegészítő anyagokkal együtt.
- Biológiailag aktív vitaminok
- A B-vitaminokat támogató anyagok
Biológiailag aktív vitaminok
A B-vitaminokkal való táplálkozás egyik korlátja az, hogy az emésztőrendszerben ezeknek a vegyületeknek a felszívódásáért felelős tényező milyen mértékben aktív. Egyes B-vitaminok esetében a felszívódási arány csak néhány százalék, a fogyasztott mennyiség többi része pedig kiválasztódik. A tápanyagok biológiai hozzáférhetőségével kapcsolatos számos kutatásnak köszönhetően olyan kémiai formák kerültek kifejlesztésre, amelyek sokkal nagyobb felszívódást tesznek lehetővé, mint a hagyományos élelmiszerek vagy a régebbi kiegészítők esetében.
Példák erre a piridoxál-foszfát (aktivált piridoxinnal; B6), a kalcium-metilfolát (aktivált folsavval; B9) és a metilkobalamin (aktivált kobalaminnal; B12) vegyületek. Ezek a vitaminok úgy tűnik, hogy elengedhetetlenek az egészséghez, mivel rendkívül fontos szerepet játszanak a vörösvérsejtek, neurotranszmitterek, fehérjék és DNS termelésében.
A szervezet megfelelő ellátásának biztosítása problémája érintheti az eliminációs étrendet, például a növényi alapú étrendet követőket, valamint a nyugati típusú étrendet követőket, amely nem tartalmaz elegendő zöldséget, gabonát, dióféléket és magvakat. A B-vitaminok felszívódása jelentősen romlik a gyomor-bélrendszeri betegségek (pl. Crohn-betegség) esetén, és akár lehetetlen is lehet az autoimmun betegség, a perniciózus anemia esetén.
A B-vitaminokat támogató anyagok
![B-vitamin]()
B-vitaminok, valamint más, további módosítás nélkül könnyen felszívódó vitaminok hatását olyan vegyületek támogathatják, amelyek szerkezete és funkciói hasonlóak ezekhez a vitaminokhoz. Ezek a vegyületek azonban könnyen elérhetők az élelmiszerekben vagy a szervezetben termelődnek, ami azt jelenti, hogy nem sorolhatók a klasszikus tápanyagok közé.
Ide tartoznak a kolin, az inozitol és a para-aminobenzoesav (PABA). A kolin a sejtmembránok és az acetilkolin nevű izgató neurotranszmitter fontos alkotóeleme. Az inozitol egy antioxidáns, amely részt vesz a glükóz anyagcseréjében. A PABA egyik specifikus funkciója, hogy részt vesz az emésztőrendszerben található baktériumok által előállított aktivált folsav termelésében.
A tartalom kizárólag oktatási és tájékoztatási céllal szolgál. Gondoskodunk arról, hogy tartalmuk tartalmilag helyes legyen. Mindazonáltal nem céljuk egyéni szakértői tanács helyettesítése, ami az olvasó konkrét helyzetéhez igazodik.