Hogyan működik a multivitamin, és hatékony-e?

Az összetett biológiai „gépet”, azaz az embert megfelelően „szervizelni” kell, hogy minden gördülékenyen és megbízhatóan működjön. Ehhez olyan vegyületekre van szükség, amelyek szöveteket alkotnak, valamint olyan vegyületekre, amelyek közvetve szabályozzák a biokémiai változásokat és élettani jelenségeket.


multivitamin


Sajnos mindkét csoportból számos vegyületet folyamatosan elhasználunk a mindennapi életfolyamatok fenntartása során. Ebből kifolyólag némely "szervizelést" napi szinten el kell végezni. Többek között minden nap pótolni kell számos vitamint és ásványi anyagot, amelyek vagy nagy mennyiségben felhasználásra kerülnek, vagy nem tárolódnak.


  1. Mik azok a multivitaminok?
  2. Mit adnak a multivitaminok?
  3. Mennyire hatékony a multivitamin?


Mik azok a multivitaminok?


Bár a multivitamin termékek elnevezése elsősorban vitaminkészítmények jelenlétére utal, a gyakorlatban ezt a kifejezést az ásványi anyagokat is tartalmazó komplexek leírására használják. Néha további anyagokat is tartalmaznak, például növényi kivonatokat, zsírsavakat vagy vitaminszerű vegyületeket.


A multivitaminok célja az olyan emberek táplálkozási állapotának többutas szabályozása, akiknek étrendje nem képes kielégíteni a szervezet napi szükségleteit. A hiányosságok általában preferenciából, ízaverzióból, ételintoleranciából és allergiából, valamint az egészségügyi állapotból, az idős korból vagy magas fizikai aktivitásból erednek.


Könnyen kimeríthető a nélkülözhetetlen anyagok készlete főként magas feldolgozottságú termékek fogyasztása, alkoholfogyasztás, valamint zöldség-gyümölcs vagy hús, hal, tojás vagy tejtermékek kerülése esetén. A hiánypótlást jelentősen nehezítik a gyomor-, bél-, valamint máj- és hasnyálmirigy-betegségek, illetve a szervezet regenerációs képességének krónikus túllépése az intenzív és/vagy hosszan tartó edzés vagy fizikai munka következtében.


Mit adnak a multivitaminok?


A vitaminok és ásványi anyagok pótlása, különösen, ha hosszabb ideig nem voltak fogyasztva, vagy túl intenzíven felhasználásra kerültek, általában egyszerűbb multivitamin-kiegészítők használatával, mint kizárólag étrend útján. A multivitamin úgy fejti ki hatását, hogy védelmet nyújt a szervezetben a potenciális táplálkozási hiányosságokkal szemben azokon a napokon és időpontokban, amikor az étrend közel sem tökéletes, valamint amikor munkával kapcsolatos fáradtság és stressz is jelentkezik.


A multivitaminok tartalmazzák a legfontosabb elektrolitokat (kálium, kalcium, magnézium), fémeket (cink, vas, réz, króm) vagy mikroelemeket (szelén, jód), valamint vízben (C, B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12) és zsírokban (A, D, E, K) oldódó vitaminokat. Fontos azonban tudni, hogy a jó termékek a tápláltsági állapot szabályozásán túlmenően is előnyökkel járnak.A multivitamin készítményekben további antioxidáns támogatást biztosítanak például a citrusfélék és a teakivonatok vagy az alfa-liponsav, és néha az omega-3 savak is. Ezenkívül a vitaminszerű anyagok, mint például a kolin, a Q10 koenzim, a karnitin és az inozitol, szintén széles spektrumú élettani hatást fejtenek ki.


Mennyire hatékony a multivitamin?


Többek között a tápanyagok sokasága és biológiai funkciói miatt az úgynevezett multivitaminok hatékonyságának tesztelése rendkívül nehézkes volt az elmúlt években. A statisztikai elemzés fejlett technikáinak köszönhetően lehetőség nyílik néhány olyan paraméter meghatározására, amelyek a tárgyalt készítményekkel javíthatók. Például jelentős fordított összefüggést figyeltek meg eddig a multivitaminok használata és az oxidatív stressz szintje között. A multivitamin tehát hatékony lehet például a koleszterinszint csökkentésében, valamint a sejtek védelmében és számos egyéb, az egészséges élethez szükséges folyamat szabályozásában.

ÁRUCIKK ÉRTÉKELÉSE:
0 / 5 5 0
SFD
Az Ön kosara (...)
A terméket hozzáadása megtörtént A terméket eltávolítása megtörtént Az Ön kosarába más berendezésből való termékek kerültek be Visszavezettük a kosarát a másik berendezésből