A D-vitamin kulcsfontosságú tápanyag számos előnnyel, a csontok egészségétől az immunrendszer támogatásáig. Sokan azonban nem szedünk belőle eleget. A D-vitamin arról híres, hogy napfény-vitaminnak nevezik. Ez azt jelenti, hogy a bőrön keresztül juthatunk hozzá, a napfénynek köszönhetően.
- Elegendő a napsütés a szükséges mennyiségű D-vitamin biztosításához?
- D-vitamin hiányából eredő problémák
- Hogyan biztosítsunk több D-vitamint?
Elegendő a napsütés a szükséges mennyiségű D-vitamin biztosításához?
Sajnos, ha valaki csak erre akar támaszkodni, csalódni fog. Először is, nem minden ember tudja jól felszívni ilyen formában. A sötét bőr itt korlátozást jelent. A hely, ahol élünk, szintén számít.
Nagy a különbség, hogy olyan országról van szó, ahol folyamatosan süt a nap, vagy Lengyelországról, ahol több hónapig folyamatosan felhős az ég és sötét van. A megfelelő mennyiségű D-vitamin biztosításához nem számíthatunk csak a napra. A diétának és az étrend-kiegészítőnek is szóba kell jönnie, különben szinte biztos, hogy hiányosságok fognak fellépni.
D-vitamin hiányából eredő problémák
A D-vitamin hiánya nagyobb probléma, mint gondolnánk. A leginkább veszélyeztetett csoportok az idősek, a kisgyermekek, a sötétebb bőrűek, valamint a túlsúlyos vagy bizonyos betegségekben szenvedő emberek.
A sötétebb bőrű emberek kevesebb D-vitamint termelnek a napból, így 4-ből 3 afroamerikai, latin-amerikai és dél-ázsiai felnőtt szenved hiányt, még akkor is, ha napos helyen él (arról nem is beszélve, hogy mi van, ha Lengyelországban él). Az életkor előrehaladtával a bőrünk nem tud elegendő D-vitamint termelni, így az idősek fele elég alacsony szinttel bír.
Az elhízás következtében a D-vitamin a zsírsejtekben raktározódik, ahol a szervezet nem tudja felhasználni. A különféle emésztési rendellenességek, például a cöliákia és a Crohn-betegség pedig megnehezítik ennek a vitaminnak az élelmiszerből való felszívódását.
A félelmetes az, hogy a D-vitamin nemcsak a csontok egészségéhez elengedhetetlen. Hiánya növelheti az olyan súlyos betegségek kockázatát, mint a rák, a szívbetegség, a cukorbetegség és az autoimmun betegségek.
Hogyan biztosítsunk több D-vitamint?
Napozz (mérsékelten)
Annak ellenére, hogy Lengyelországban kevés a nap, az őszi-téli napok pedig nagyon rövidek (amelyek nagy részét amúgy is munkában töltjük), igyekezzünk minden lehetséges napsugarat elkapni. Érdemes akár 10 percre is kitenni magunkat a napsütésnek – sokat jelent. A legjobb, ha a nap a csupasz bőrt éri, de télen... ez nyilván nem lehetséges. Ennek ellenére érdemes kimenni a szabadba, és legalább egy pár napsugarat elkapni. Természetesen ez nem elég a megfelelő D-vitamin adag biztosításához. Tekintsük a D-vitamin-terápia összetevőjének.
Gondoskodj az étrendről
Egyes termékek D-vitamint tartalmaznak. Íme néhány közülük:
Olajos halak
Az olajos halakat, például a lazacot, a heringet és az angolnát magas D-vitamin-tartalmuk miatt értékelik, ezért próbáljuk meg hetente legalább kétszer fogyasztani. A D-vitamin mellett egészségünk szempontjából fontos zsírokat is tartalmaznak, amelyek szintén támogatják a vitaminok felszívódását.
Csukamájolaj
Nagy adag D-vitaminra vágysz? Használj csukamájolajat – a természet multivitaminját! Tápláló adag D-vitamint tartalmaz mindössze egy teáskanálban vagy kapszulában. Bár nem túl ízletes, könnyen kielégítheti az igényeinket.
Tojás
Néhány tojás, különösen a sárgája, jelentős mennyiségű D-vitamint biztosíthat. Formától függetlenül könnyen és ízletesen beépíthető az ételekbe. Sokoldalúságuknak köszönhetően mindennapi választás lehet a D-vitamin-szükséglet fedezésében. Tojásfehérjét és más alapvető tápanyagokat is biztosít.
Tej és tejtermékek
A tejtermékek sokoldalú és ízletes módja a D-vitamin bevitel növelésének, a tej, a joghurt, a sajt, a kefir és az író gyakran dúsított ezzel a vitaminnal, ezért érdemes ellenőrizni a címkéket, és olyan termékeket választani, amelyekben több van belőle. A tejtermékek kalcium-, fehérje- és egyéb tápanyagok forrásai is, amelyek támogatják a csontok és a fogak egészségét.
A tárgyalt termékek D-vitamin tartalma
Termék
|
D-vitamin tartalom (NE/100 g)
|
Tej (3,25% zsír)
|
50
|
Csukamájolaj
|
10000
|
Tojás (sárgája)
|
80
|
Átlagos, hozzávetőleges értékek
Kiegészítés D-vitaminnal
Ha nem tudsz elegendő D-vitaminhoz jutni napfény és étrend útján, fontold meg az étrend-kiegészítést. Ez különösen ajánlott azoknak, akiknek nagyobb az igényük erre a vitaminra, vagy akiknél fennáll a hiánya. A legjobb, ha orvoshoz fordulsz, aki segít kiválasztani a megfelelő adagot és formát. Előfordulhat, hogy egyes kiegészítők jobban felszívódnak, mint mások, és a D-vitamin feleslege káros lehet az egészségre.
A D-vitamin rendkívül fontos szervezetünk számára, ezért érdemes odafigyelni a megfelelő szintjére. Ne hanyagold el a napot, az étrendet és az étrend-kiegészítőket, és csontjaid, fogaid, izmaid és immunrendszered biztosan meghálálja majd.
Források:
- Vitamin D: Calcium’s Partner in Bone Health – Healthy Heights
- Vitamin D - Health Professional Fact Sheet (nih.gov)
A tartalom kizárólag oktatási és tájékoztatási céllal szolgál. Gondoskodunk arról, hogy tartalmuk tartalmilag helyes legyen. Mindazonáltal nem céljuk egyéni szakértői tanács helyettesítése, ami az olvasó konkrét helyzetéhez igazodik.