Kalcium a vegán étrendben. Kell-e kiegészíteni?

A vegán étrend különös figyelmet igényel számos tápanyag, köztük a kalcium bevitelére. Bár a növényi termékek tartalmazhatnak kalciumot, annak biológiai hozzáférhetősége és a szükségletek tényleges fedezése továbbra is kétséges. Ennek eredményeként a vegán étrendet követőknél hiányállapotok alakulhatnak ki, különösen akkor, ha étrendjüket nem ellenőrzi szigorúan szakember. Ez azért fontos, mert sokan étrendjüket az ételek ízének, nem pedig egészségügyi szempontoknak megfelelően állítják össze.

vegetáriánus étrend

  1. A kalcium szerepe a szervezetben
  2. Kalciumhiány
  3. Kalcium a növényekben
  4. Kalcium-kiegészítés vegánok számára
  5. Szakértői ajánlások

A kalcium szerepe a szervezetben

A kalcium rendkívül fontos elem a szervezet megfelelő működéséhez, különösen a csontrendszer és a fogak számára, ahol kulcsfontosságú szerkezeti elemként működik. Ezenkívül részt vesz az idegvezetés szabályozásában, lehetővé téve az idegimpulzusok megfelelő továbbítását az idegsejtek között, és kulcsszerepet játszik az izomösszehúzódás mechanizmusában, beleértve a szívizmot is.

Kalciumhiány

A kalciumhiány tehát nemcsak a csontok gyengüléséhez és a törések, illetve az osteoporosis kockázatának növekedéséhez vezethet, hanem izomzavarokat, görcsöket, remegést, szívritmuszavarokat, sőt metabolikus és hormonális problémákat is okozhat. Ezen ásványi anyag hosszú távú hiánya a véralvadási folyamatokra is negatív hatással van.

Kalcium a növényekben

leveles zöldségek

Bár számos növényi kalciumforrás létezik, sok közülük biológiai hozzáférhetősége alacsonyabb, mint a tejtermékeké. A viszonylag jól felszívódó növényi kalciumforrások közé tartoznak a zöld leveles zöldségek, mint például a kelkáposzta, a pak choi, a brokkoli, a rukola, valamint egyes magvak, főleg a mák, a szezám és a chia. Érdemes azonban tudni, hogy sok más népszerű növényi termék, például a spenót vagy a mangold, magas kalciumtartalma ellenére nagy mennyiségben tartalmaz oxálsavat, amely jelentősen csökkenti a kalcium felszívódását.

A növényi italok problémája

A vegán étrend fontos kiegészítői lehetnek a kalciummal dúsított termékek, köztük a növényi italok, a kalciummal dúsított tofu és a reggeli termékek, azonban ezek rendszeres fogyasztását ellenőrizni kell. Ennek oka lehet a magas sótartalom. Ezenkívül ezek a termékek erősen feldolgozottak, ami ellentétes a vegán étrend egyes alapelveivel. Nagyon fontos kalciumforrás lehet a magas ásványianyag-tartalmú ásványvíz is, amely könnyen felszívódó formában biztosítja a kalciumot.

Ne feledjük, hogy a vegán étrendet követőknek figyelniük kell a D-vitamin szintjére is, amely jelentősen befolyásolja a kalcium felszívódását. Vegán D3-vitamin-források nem léteznek, ami tovább bonyolítja a helyzetet azok számára, akik teljes mértékben növényi étrenden szeretnének maradni. A vegánoknak D2-vitamint kell szedniük, bár annak metabolikus hatékonysága alacsonyabb lehet, mint a D3-vitaminé.

A leggazdagabb kalciumforrások

Termék

Kalcium (mg / 100 g)

Parmesan (kemény, érlelt)

1100-1200

Szezám (mag, száraz, egész)

970-980

Tofu (feldolgozott, kalcium-szulfáttal)

670-680

Chia mag (száraz)

630-640

Szardínia olajban (csonttal)

380-390

Mandula

260-270

 

Kalcium-kiegészítés vegánok számára

kalcium

A vegánok kalciumháztartását vizsgáló kutatások meglehetősen ellentmondásos képet mutatnak. Egyes tudományos publikációk szerint azok a személyek, akik tudatosan vegán étrendet követnek, rendszeresen fogyasztanak kalciumban gazdag növényi termékeket és dúsított élelmiszereket, képesek elérni a megfelelő kalciumszintet a vérben és a megfelelő csontsűrűséget. Mindazonáltal az emberekkel végzett kísérletek átlagos eredményeinek elemzése és a kutatások rendszeres áttekintései rámutatnak, hogy a vegánok átlagos kalciumbevitele alacsonyabb, mint az állati eredetű termékeket fogyasztóké, ami veszélyt jelenthet a csontok egészségére.

Szakértői ajánlások

Ennek következtében a szakértők gyakran javasolják a teljes növényi étrendet követőknek, hogy rendszeresen ellenőrizzék kalciumszintjüket, és ha az étrenddel nem tudják fedezni a szükségletet, akkor kiegészítőkkel kell pótolni, lehetőleg megfelelő formájú D-vitaminnal kombinálva. A legjobb kalcium-kiegészítőknek a kalcium-citrát (a gyomor pH-jától független magas biológiai hozzáférhetősége miatt) és a kalcium-karbonát tekinthető. Az ajánlott kiegészítő adagok általában napi 500–1000 mg kalcium, ezek kiválasztása a táplálkozással bevitt kalcium mennyiségétől függ.

Források:

  • Ambroszkiewicz J, Klemarczyk W, Gajewska J, Chełchowska M, Franek E, Laskowska-Klita T. The influence of vegan diet on bone mineral density and biochemical bone turnover markers. Pediatr Endocrinol Diabetes Metab. 2010;16(3):201-204.
  • Hsu E. Plant-based diets and bone health: sorting through the evidence. Curr Opin Endocrinol Diabetes Obes. 2020;27(4):248-252. doi:10.1097/MED.0000000000000552
  • Tong TYN, Appleby PN, Armstrong MEG, et al. Vegetarian and vegan diets and risks of total and site-specific fractures: results from the prospective EPIC-Oxford study. BMC Med. 2020;18(1):353. Published 2020 Nov 23. doi:10.1186/s12916-020-01815-3
ÁRUCIKK ÉRTÉKELÉSE:
0 / 5 5 0
SFD
Az Ön kosara (...)
A terméket hozzáadása megtörtént A terméket eltávolítása megtörtént Az Ön kosarába más berendezésből való termékek kerültek be Visszavezettük a kosarát a másik berendezésből
A kosár értéke : ...
A terméket hozzáadása megtörtént