A kurkuma kétségtelenül az egyik legismertebb fűszer, amelyet a kínai gyógyászatban is használnak. Jellegzetes megkülönböztető jele az intenzív, sárgás-narancssárgás szín.
Az ízt befolyásoló tulajdonságok mellett az ételnek egyedi színt kölcsönző adalékanyagként is használják. Az a személy, aki csak egy kicsit is ért a fűszerekhez, könnyen felismeri a kurkumát az ilyen típusú adalékanyagok között. Nehezen megszámolható egészségvédő tulajdonságait a kurkuminoidoknak nevezett aktív vegyületeknek köszönheti.
- Mik azok a kurkuminoidok?
- Hogyan működik a kurkuma?
- Ízületi gyulladás
- Stimulálja az agysejteket
- Hogyan adagolandó?
- Mit érdemes szem előtt tartani?
Mik azok a kurkuminoidok?
A kurkuminoidok a kurkumában található aktív vegyületek, amelyek a különleges egészségvédő tulajdonságokért felelősek. A kurkuminoidok erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkező polifenolok. Gyulladáscsökkentő, rákellenes, antibakteriális tulajdonságokkal rendelkeznek és támogatják a fogyást. Maga a kurkuma számos olyan tulajdonsággal rendelkezik, amelyek szabályozzák az emésztőrendszer munkáját.
Hogyan működik a kurkuma?
Már a Paracelsus idejében is ajánlották a kurkuma használatát, mint kiváló kiegészítőt az emésztési problémák megszüntetésére. Ez a fűszer olyan tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek serkentik az epe, a gasztrin, a szekretin és a hasnyálmirigy enzimek szekrécióját. Ezért tökéletesen támogatja a máj és a hasnyálmirigy munkáját.
Erős antioxidánsként korlátozza a szabadgyökök hatását, amelyek számos betegségért felelősek szervezetünkben, pl. stroke, érelmeszesedés, rák, Alzheimer- vagy Parkinson-kór.
Ízületi gyulladás
A gyulladáscsökkentő hatást gyulladásos betegségek, köztük az ízületeket érintő betegségek kezelésére is alkalmazzák. Tudományos vizsgálatok igazolták jótékony hatását a rheumatoid arthritis kezelésében.
Stimulálja az agysejteket
A kurkuma hatásaival kapcsolatos kutatások továbbra is zajlanak. Jelenleg intenzív munkálatok folynak az olyan (kurkumában lévő) anyagokon, mint a tumeron és a BDMC, amelyek serkentik az agysejteket, ami pedig a neurodegeneratív betegségek elleni harcot hivatott elősegíteni.
Jól alkalmazható személyiségzavarok és depresszió kezelésében. Hatékony támogatást nyújt a baktériumok és gombák elszaporodásának megelőzésében is. Hatása a vírusos betegségek elleni küzdelmet is támogatja, gátolja azok aktivitását.
Hogyan adagolandó?
Ha 90%-nál több kurkuminoidot tartalmazó táplálékkiegészítővel van dolgunk, akkor elegendő nagyjából napi 1000 mg. A fűszer önmagában történő használata esetén nem javasolt a napi 8000 mg-os adag túllépése.
Mit érdemes szem előtt tartani?
A kurkumin egy nagyon intenzíven sárga színű fűszer. Erős antioxidáns hatású, hatóanyagai (kurkuminoidok) a polifenolok csoportjába tartoznak. Emésztőrendszeri betegségek kezelésére használják, támogatja a máj és a hasnyálmirigy működését. Gátolja a vírusok, baktériumok és gombák szaporodását. Támogatja az ízületeket, támogatja a fogyást és küzd az idegrendszer betegségei ellen.
A tartalom kizárólag oktatási és tájékoztatási céllal szolgál. Gondoskodunk arról, hogy tartalmuk tartalmilag helyes legyen. Mindazonáltal nem céljuk egyéni szakértői tanács helyettesítése, ami az olvasó konkrét helyzetéhez igazodik.