A D-vitamin hatása nemcsak erős csontozatban és immunitásban nyilvánul meg, hanem a hormonális egészségben vagy az idegrendszer egyensúlyában is. Sajnos a társadalmi tudatosság a szóban forgó vitamin többirányú hatása terén még mindig elégtelennek tunik.
- Napfény és a D-vitamin hiánya
- Étrend és a D-vitamin hiánya
- D-vitamin-hiány regenerációja
Érdemes erre a témára odafigyelni, mert két fontos tényező korlátozza a közép-európai lakosság D-vitamin szintjét. Az egyik az évszakok változékonysága és a napsugárzás mértéke, a másik pedig a D-vitamin táplálékforrásainak sajátos íze.
Napfény és a D-vitamin hiánya
A D-vitamint a szervezet akkor termeli, amikor a nap érintkezik a bőrrel. Speciális mechanizmusok révén a koleszterin ekkor aktív kolekalciferollá, azaz D3-vitaminná alakul.
A D-vitamin termelődésének mechanizmusa valószínűleg a Földön az élet első megnyilvánulásaitól kezdve kíséri az élő szervezeteket, és az egyik legrégebbi ilyen biokémiai mechanizmus. Az emberi szervezetben azonban ez a termelés csak akkor következik be, ha a nap bőrre eső hullámhossza a B típusú ultraibolya (UVB) tartományba esik, azaz 290-315 nm hullámhosszú.
Az olyan országokban, mint például Lengyelország, ezek a feltételek a nyári hónapokban, május vége és október eleje között állnak fenn. Ha nyáron nem tölt elég időt a szabadban, a következő hónapokban vitaminhiány léphet fel.
A szervezet megfelelő D-vitamin-szintjének fenntartásához hetente 2-3 alkalommal, felhőtlen napokon dél körül a végtagok és a törzs közvetlen napsugárzása szükséges. Emlékezni kell arra is, hogy a túlzott napozás égési sérüléseket okozhat, és ha az égési sérülések krónikusan jelentkeznek, rákos folyamatok léphetnek fel.
Étrend és a D-vitamin hiánya
Sokkal könnyebb lenne egészségesen élni, ha a D-vitamin az élelmiszerek valamivel szélesebb körében lenne jelen. Fő forrásai a zsíros halak, amelyeket nem mindenki szeret. Bizonyos mennyiségek - bár nem annyi, mint a halakban - tojásban is megtalálhatók, és ergokalciferol (D2-vitamin) formájában a gombákban.
Ha a napozás hiánya ezeknek a termékeknek a napi fogyasztásának hiányával párosul, akkor számolni kell azzal, hogy egy ponton érezni fogjuk a hiányok hatását. Ez az egyik fő oka annak, hogy a D-vitamin pótlása a teljes társadalom szintjén javasolt.
D-vitamin-hiány regenerációja
A táplálék-kiegészítés a D-vitamin-hiányos táplálkozás támogatásának olcsó és hatékony formája. A hiányból a normális állapotba való visszatérés időtartama számos tényezőtől függ. A legfontosabb a hiány mértéke. Enyhe, de veszélyes hiányosságokat diagnosztizálnak akkor, ha a szervezetben a D-vitamin szintjét jelző érték eléri a 12-20 ng/ml tartományt.
Az egészség szempontjából kritikus, potenciálisan felerősödő anyagcserezavarokhoz vagy a rákra való fokozott hajlamhoz vezető szintek e tartomány alatt vannak. Arra a kérdésre, hogy mennyi ideig kell D-vitamint szedni, nem lehet egyértelmű választ adni, de általában több hétig tart a hiányból való visszatérés folyamata.
A tartalom kizárólag oktatási és tájékoztatási céllal szolgál. Gondoskodunk arról, hogy tartalmuk tartalmilag helyes legyen. Mindazonáltal nem céljuk egyéni szakértői tanács helyettesítése, ami az olvasó konkrét helyzetéhez igazodik.