Az egészséges emésztőrendszer képes a legkülönbözőbb anyagok finomabb részecskékké alakítására, majd felszívására vagy kiválasztására. Sajnos az életkor előrehaladtával vagy különböző betegségek, valamint a helytelen táplálkozás és az egészségtelen életmód következtében az emésztés és a felszívódás hatékonysága csökkenhet. E folyamatok zavara a mindennapi közérzet romlásával, hosszú távon pedig betegségekkel is jár.
- Az emésztőenzimek kívülről és az inulin
- Az enzimek javallatai
- ALLNUTRITION EMÉSZTŐENZIMEK
Az emésztőrendszert védő tényezők mellett, mint például a probiotikus baktériumok vagy a nátrium-butirát, az emésztőenzimek sok helyzetben hasznosak lehetnek.
Az emésztőenzimek kívülről és az inulin
Amiláz és laktáz - szénhidrátok lebontása
Az Aspergillus oryzae gomba által termelt amiláz az az enzim, amely a keményítőt egyszerű cukrokká, például glükózzá bontja, hogy az könnyebben felszívódhasson az emésztőrendszerből. Az amilázzal való kiegészítés segíthet a gabonafélék, zöldségek és más magas szénhidráttartalmú élelmiszerek emésztésében. Ez a gomba jól ismert az ázsiai konyhában, és például alkoholos italok vagy szójaszósz előállításához használják.
Ugyanez a mikroorganizmus, az Aspergillus oryzae laktázt is termel, amely a tejben található cukor, a laktóz lebontásának kulcsfontosságú enzime. A laktózt egyszerű cukrokká, glükózzá és galaktózzá bontja, amelyeknek laktózintolerancia esetén nincs mellékhatása hasmenés, székrekedés és hasi fájdalom formájában.
Lipáz - a zsírok lebontása
A lipáz a zsírok glicerinné és zsírsavakká történő lebontásáért felelős enzim. Az emberi emésztést támogató étrend-kiegészítők előállításához mikroorganizmusok, például a Rhizopus oryzae segítségével állítható elő. Segít lebontani a zsírokat mind a növényekből, például az olajokból, mind az állatokból, például a húsokból származó zsírokat. A zsírok emésztésének elősegítésével a zsírban oldódó vitaminok, köztük az egészség szempontjából kulcsfontosságú D-vitamin, valamint az A-, E- és K-vitamin felszívódását is segíti.
Proteáz - fehérjék lebontása
Egy másik enzim, amelyet a szervezet természetes módon termel, de bizonyos okokból nem működik a várt módon, a proteáz, amely a fehérjék lebontásáért felelős. Az emésztést segítő baktériumok esetében a Bacillus subtilis baktérium segítségével állítják elő.
A proteáz egy olyan enzim, amely a fehérjéket aminosavakká bontja, olyan vegyületekké, amelyek létfontosságúak a szövetek felépítéséhez és az egészség szempontjából kulcsfontosságú anyagokhoz, mint például a hormonok, az immunsejtek vagy a neurotranszmitterek. A jobb fehérjeemésztés többek között a sportolók vagy az idősek számára lehet érdekes.
Celluláz - a rostok lebontása
Egy olyan enzim, amelyet a szervezet nem termel, de a táplálék emészthetetlen elemeinek jobb lebontása érdekében a szervezetbe juttatható, a celluláz. Ez bontja glükózzá a cellulózt, a növényi sejtfalak fő alkotóelemét. Pótlása olyan gombák révén lehetséges, mint a Trichoderma longibrachiatum. Különösen hasznos lehet magas rosttartalmú élelmiszerek, például zöldségek fogyasztásakor.
Az inulin szerepe az emésztőrendszerben
Az inulin rostként és prebiotikumként számos módon járul hozzá az emberi egészséghez. A természetben elsősorban a cikóriában, valamint a hagymában és a fokhagymában található meg. Szabályozza a bél mikrobiomot, támogatja a probiotikus baktériumokat és az immunrendszer egészségét. Segít szabályozni a bélmozgást, és enyhítheti a székrekedés tüneteit.
Az anyagcsere egészségével összefüggésben az inulin segít szabályozni a vércukor- és inzulinszintet, és támogathatja az egészséges testsúly fenntartását. Emellett kutatások szerint az inulin csökkentheti a „rossz” LDL-koleszterinszintet és növelheti a „jó” HDL-koleszterinszintet, támogatva ezzel a szív egészségét.
Az enzimek javallatai
Magas kalóriatartalmú diéta, ételintolerancia
Az emésztőenzimeket elsősorban ételintoleranciák, például laktózintolerancia esetén alkalmazzák. Ezenkívül hasznosak lehetnek azok számára, akiknek a magas energiaigény miatt nagyon nagy mennyiségű ételt kell fogyasztaniuk, mint például a sportolóknak. Segíthetnek nekik abban, hogy minél több tápanyagot hasznosíthassanak hatékonyan, és így gyorsabban regenerálódjanak.
Életkor és betegség
Ahogy öregszünk, a szervezet természetes emésztőenzim-termelése csökken, ami az emésztőrendszer hatékonyságának csökkenéséhez vezet. Az emésztőenzimekkel való kiegészítés segíthet kompenzálni ezt a természetes termeléscsökkenést, javítva az emésztési komfortérzetet és a szervezet tápanyagokkal való telítettségét.
Hasnyálmirigy rendellenességek, emészthetetlen étrend, legyengült máj
A hasnyálmirigy-rendellenességek és a nehezen emészthető étrend, valamint a legyengült máj szintén az enzimek indikációi lehetnek. A hasnyálmirigy betegségei, például a krónikus hasnyálmirigy-gyulladás, valamint a túlzott alkoholfogyasztás, a sült ételek, az édes és sós rágcsálnivalók fogyasztása az emésztőenzimek hiányához vezethet.
Ilyen helyzetekben az emésztőenzimek, például lipáz, amiláz és proteáz pótlása javíthatja az emésztést és a tápanyagok felszívódását, és ezáltal a tápláltsági állapotot. Nem szabad elfelejteni, hogy bármilyen gyógyszeres kezelés esetén a kiegészítésről konzultálni kell az orvossal és a dietetikussal.
Crohn-betegség és coeliakia
A bélrendszeri problémák, mint például a Crohn-betegség vagy a coeliakia, szintén korlátozzák azt, hogy a szervezet milyen mértékben képes értékes tápanyagokat kivonni az ételekből. Az emésztőenzim-pótlás segíthet az emésztés és a tápanyagfelszívódás optimalizálásában, ezáltal enyhítve az ilyen állapotok tüneteit, mint például a fehérje alultápláltság, az immunitás gyengülése, a neurohormonális zavarok vagy a dysbiosis, azaz a kórokozó bélmikrobióta túlszaporodása. Itt is, mint a hasnyálmirigy- és májbetegségek esetében, a táplálékkiegészítést dietetikus orvos irányításával kell végezni.
ALLNUTRITION EMÉSZTŐENZIMEK
Tartalom (1 kapszula): DigeZyme 200mg + Inulin 300mg napi
Adagolás: 1-2 kapszula étkezés közben.
Az új emésztéstámogató formula DIGESTIVE ENZYMES enzimkeveréket tartalmaz, amely segíti a táplálék lebontását (DigeZyme, 200 mg kapszulánként), valamint inulint (300 mg) a bélműködés javítása érdekében. Napi 1-2 kapszula étkezés melletti alkalmazása hozzájárulhat a fokozott emésztési komfortérzethez, valamint a fizikai és mentális jólét szabályozásához.
Zdroje:
- Majeed, M., Majeed, S., Nagabhushanam, K., Arumugam, S., Pande, A., Paschapur, M., & Ali, F. (2018). Evaluation of the Safety and Efficacy of a Multienzyme Complex in Patients with Functional Dyspepsia: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Study. Journal of medicinal food, 21(11), 1120–1128. https://doi.org/10.1089/jmf.2017.4172
- Ianiro, Gianluca et al. “Digestive Enzyme Supplementation in Gastrointestinal Diseases.” Current drug metabolism vol. 17,2 (2016): 187-93. doi:10.2174/138920021702160114150137
A tartalom kizárólag oktatási és tájékoztatási céllal szolgál. Gondoskodunk arról, hogy tartalmuk tartalmilag helyes legyen. Mindazonáltal nem céljuk egyéni szakértői tanács helyettesítése, ami az olvasó konkrét helyzetéhez igazodik.