Az élelmiszer- és táplálkozástudományok majdnem olyan fontosak, mint az orvostudományok, mivel nagy szerepet játszanak az egészségmegőrzés preventív szemléletében. A jó tápláltsági állapot nemcsak a mindennapi feladatok elvégzésének hatékonyságát optimalizálja, hanem védelmet nyújt a szövetek öregedésével kapcsolatos esetleges jövőbeli állapotok ellen is. Erre példa az ízületek egészségéről való gondoskodás a három vitamincsoportba tartozó vegyületek kellően magas ellátottsága révén az egész életpálya során.
D2- és D3-vitaminok és ízületi fájdalom
A két vitamin, amely az ízületek "karbantartása" szempontjából a legfontosabbnak tűnik, a kolekalciferol és az ergokalciferol (azaz a D3- és D2-vitamin). Ezek a zsírban oldódó vitaminok családjába tartoznak. Az előbbit a szervezet aktívan termeli, amikor a bőr a nyári hónapokban napfénnyel érintkezik. Emellett a D3-vitamint az étkezéssel fogyasztjuk, és a legjobb forrásai a tengeri halak vagy a tojás és a belsőségek. A D2-vitamint tartalmazó élelmiszerek viszont a gombák, de ezek nem tartalmaznak olyan mennyiséget, amely egy felnőtt szükségletét fedezné.
A szervezetben a D-vitaminnak mindkét formában számos fontos funkciója van. Fontos szabályozója a kalcium-anyagcserének, amely befolyásolja a csontok szerkezetét és az idegrendszeri ingerületvezetést. Ezenkívül a D-vitamin receptorai részt vesznek a szervezet hormonális és immunaktivitásának szabályozásában. D-vitaminhiányt akkor diagnosztizálnak, ha a vérben lévő szintje 20-30 ng/ml alá csökken. Ez nemcsak a csontok gyengülését, hanem számos egyéb, többek között a hangulattal kapcsolatos mellékhatást is kitesz.
A kolekalciferolnak az osteoarthritishez kapcsolódó térdfájdalomban betöltött szerepéről szóló tudományos publikációk egyik áttekintése kimutatta, hogy az ezzel a vegyülettel javított tápláltsági állapot javíthatja ennek az ízületnek a működését és növelheti a fájdalomérzet toleranciáját.
C-vitamin és ízületi fájdalom
Bár a C-vitamin (aszkorbinsav) a D-vitaminnal ellentétben inkább vízben, mint zsírban oldódik, úgy tűnik, hogy az ízületek és a szervezet egésze számára egyaránt fontos. Még a 19. század végén is a C-vitamin-hiányos betegség, a skorbut első tüneteit a gyermekeknél összekeverték a tikkfájás (D-vitamin-hiányból eredő csontgyengeség) korai tüneteivel.
A skorbut a test lágyszöveteinek gyengülése, amely aszkorbinsavhiány esetén jelentkezik. A betegség súlyosan korlátozza a fizikai teljesítőképességet és fájdalmat okoz. Bár elsősorban az ínyt és a bőr érzékeny részeit támadja meg, az ízületi struktúrákban lévő inakat is érinti. Ennek oka, hogy az aszkorbinsav részt vesz a kollagéntermelésben.
A megfelelő C-vitamin-ellátottsággal kapcsolatos problémákat különösen azok tapasztalják, akik nem törődnek a változatos táplálkozással, és azt erősen feldolgozott termékekre alapozzák. Az aszkorbinsav fő forrásai ugyanis a friss gyümölcsök (pl. citrusfélék, bogyós gyümölcsök) és zöldségek (pl. paprika, petrezselyem). Többek között a cigarettázók és a cukorbetegséggel küzdő emberek nagyobb mennyiségű C-vitaminra van szükségük, mint a lakosság többi részének. C-vitaminhiányról akkor beszélünk, ha a plazmaszint 2,5 mg/l-nél alacsonyabb.
Źródła:
Fain O. Musculoskeletal manifestations of scurvy. Joint Bone Spine. 2005 Mar;72(2):124-8. doi: 10.1016/j.jbspin.2004.01.007. PMID: 15797491.
Zhao ZX, He Y, Peng LH, Luo X, Liu M, He CS, Chen J. Does vitamin D improve symptomatic and structural outcomes in knee osteoarthritis? A systematic review and meta-analysis. Aging Clin Exp Res. 2021 Sep;33(9):2393-2403. doi: 10.1007/s40520-020-01778-8. Epub 2021 Mar 30. PMID: 33783714.
A tartalom kizárólag oktatási és tájékoztatási céllal szolgál. Gondoskodunk arról, hogy tartalmuk tartalmilag helyes legyen. Mindazonáltal nem céljuk egyéni szakértői tanács helyettesítése, ami az olvasó konkrét helyzetéhez igazodik.