Számos, fogyasztásra kész szósz áll rendelkezésre. A salsa, barbeque, chili vagy aioli mellett a klasszikus ketchup tűnik a leggyakrabban választott terméknek. Viszonylag egyszerű összetételű, ugyanakkor sokféle étel univerzális kiegészítője. Ezen kívül sok más szósz vagy akár pác is készíthető ketchup alapján. A ketchup egészséges kiegészítője lehet az étrendnek, de érdemes odafigyelni az összetételre és a számunkra legjobbat kiválasztani.
- Milyen volt az első ketchup?
- Milyen ketchupot fogyasszak ha fogyókúrázok?
- A ketchup alkalmazási köre
Milyen volt az első ketchup?
Ha belemélyedünk a különféle kulináris technikák történetébe, akkor a mai ketchupra emlékeztető szósz eredete egy Kínából származó termékkel kezdődik, ahol több mint 2000 évvel ezelőtt erjesztett halból és sóból készült szószt, azaz "ke-tsiap"-ot készítettek.
Csak a XVII. században hozták be az európai tengerészek Ázsiából ezt a szószt, és nevezték el a mai nevén is ismert módon, azaz "ketchup"-nak. Kezdetben főleg halból vagy intenzív ízű és illatú gombából készült, az édes útóízt adalékok, pl. szilva kölcsönözte.
A paradicsom termesztése csak a 18. században kezdődött, amikor is „meghódították” Európát. Az első, ilyen jellegű szószt gyártó üzemek a 19. században jelentek meg az Egyesült Államokban, majd megkezdődött a tömeggyártás.
Milyen ketchupot fogyasszak ha fogyókúrázok?
A ketchup értékes termék lehet fogyókúra közben, mert olyan hatóanyagokat tartalmaz, mint az A-vitamin és a likopin, amelyek antioxidánsok, megvédik a sejteket a károsodástól, és hozzájárulnak a szívbetegségek és bizonyos ráktípusok elleni védekezéshez.
Kalóriák a ketchupban
Átlagosan 100 gramm ketchup körülbelül 100-120 kalóriát, tehát egy evőkanál (15 ml) körülbelül 15-20 kalóriát tartalmaz. A ketchup cukortartalma a termék típusától függően változhat, de az általánosan kapható ketchupok körülbelül 4 gramm cukor/evőkanál mennyiséget tartalmaznak. Ez elég sok, főleg ha napi több kanálnyit fogyasztunk.
A ketchup tartalmaz zsírt?
Zsírt általában nem adnak hozzá ketchuphoz, de néha kis mennyiségű növényi olaj megtalálható a készítményben, ami bizonyos mértékig növeli a kalóriaértéket. Fogyókúra során érdemes a lehető legkevesebb cukrot és kalóriát tartalmazó ketchupot választani, amivel elkerülhető a jó íz feláldozása. Az ilyen ketchupokban cukor helyett édesítőszert használnak, aminek köszönhetően a kalóriaérték több mint felére csökkenthető.
A ketchup alkalmazási köre
A ketchup egy sokoldalú szósz, amely számos ételhez hozzáadható, az íz és a szín fokozása érdekében. Szendvicsek, hamburgerek és virsli, pizza, pirítós, sült krumpli, nachos kedvelt kiegészítője, de tojáshoz is jól illik, így omletthez vagy rántottához is hozzáadhatjuk. A ketchupot gyakran fogyasztják húsos ételekhez, például húsgombócokhoz vagy rántott húshoz.
Tekintettel arra, hogy ezek az ételek és termékek nem a legegészségesebbek, érdemes megfontolni a „diétás” ketchup, azaz kevesebb cukrot és kalóriát tartalmazó ketchup használatát. Különösen olyan emberek esetében, akik túlzott testsúllyal, inzulinrezisztenciával vagy cukorbetegséggel küzdenek.
A tartalom kizárólag oktatási és tájékoztatási céllal szolgál. Gondoskodunk arról, hogy tartalmuk tartalmilag helyes legyen. Mindazonáltal nem céljuk egyéni szakértői tanács helyettesítése, ami az olvasó konkrét helyzetéhez igazodik.