Egészséges a szójafehérje izolátum?

Aki ma kerüli a hús és az állati eredetű élelmiszerek fogyasztását, sokkal könnyebben egyensúlyba tudja hozni az étlapját, mint néhány évtizeddel ezelőtt a vegetáriánusok és a vegánok. Ennek oka, hogy az elérhető élelmiszerek és étrend-kiegészítők választéka, valamint a tudományos vizsgálatok eredményei lehetővé teszik, hogy a napi menü összetételét nagyon pontosan a saját igényeinkhez igazítsuk. Kiváló példa erre a szójafehérje alapú fehérjekészítmények, amelyek esszenciális aminosavakkal gazdagítják az étrendet.

szójafehérje

  1. A növényi és állati fehérjék emészthetősége 
  2. A szójafehérje-izolátum előnyei. Miért érdemes szójafehérje-izolátumot használni? 
  3. A szójafehérje biztonsága 
  4. Mennyi fehérjepor naponta? 

A növényi és állati fehérjék emészthetősége 

A természetes formában fogyasztott növényi eredetű fehérjék némileg megterhelhetik az emésztőrendszert. Képzeljük csak el egy 100 grammos adag sertésnyak emésztési idejét, amely 18 g fehérjét és 14 g zsírt tartalmaz (összesen kb. 205 kcal), egy ugyanilyen adag lencsével, amely 24 g fehérjét, de további 60 g szénhidrátot és 9 g rostot (összesen 350 kcal) biztosít. Míg a mozgásszegény életmódot folytató és alacsony energiaszükségletű emberek számára ez az aránytalanság kívánatos lehet, addig a rendszeresen sportoló emberek számára már gyomor-bélrendszeri panaszokat okozhat. Ilyenkor segíthetnek a többek között szójafehérje-izolátumot tartalmazó fehérjekiegészítők.

A szójafehérje-izolátum előnyei. Miért érdemes szójafehérje-izolátumot használni? 

A szójafehérje-izolátumok a vegetáriánusok és vegánok körében a legnépszerűbb táplálékkiegészítők közé tartoznak. A fehérjéknek a zsírtalanított szójapelyhekből történő elválasztása után keletkeznek, ami a szénhidrátok és rostok eltávolításával jár. Egy ilyen termék átlagosan körülbelül 80 g fehérjét, 6 g szénhidrátot és alig 2 g rostot és zsírt tartalmaz. Por alakú, vízben, tejben vagy növényi italokban könnyen feloldható. Jó emészthetőség és gyors asszimiláció jellemzi. Az ízesítő adalékok segítenek növelni az ilyen típusú készítmény érzékszervi vonzerejét, és alkalmassá teszik shake formájában történő fogyasztásra, valamint édes ételekhez (pl. zabpehely, palacsinta) vagy desszertekhez (pl. fagylalt, sütemények).

szójafehérje

A szójafehérje biztonsága 

Az egészséges és fizikailag aktív egyének testsúlykilogrammonként 1,4-2,2 g fehérjebevitelét tartják a leghatékonyabbnak mind a fittség, mind az egészség támogatása szempontjából. Nem ritka, hogy a rendkívüli fizikai megterheléssel rendelkező emberek és/vagy a hivatásos sportolók esetében a 3 g/testsúlykilogrammot is elérik. Ezt a felső határt biztonságosnak és jól tolerálhatónak tartják, de túllépése általában nem jár további előnyökkel. 

Mennyi fehérjepor naponta? 

A fehérjeszükségletet megkönnyítő étrend-kiegészítőket általában napi 100 g-ot meg nem haladó mennyiségben fogyasztják. Ennek a mennyiségnek a felső határai inkább a nagy izomtömeggel és energiaszükséglettel rendelkező embereknél vannak. A szójafehérje-izolátumok még nagyobb mennyiségben sem jelentenek emésztési zavarok kockázatát, mivel a legtöbb rostot nem tartalmazzák, és az endokrin rendszer szempontjából is semlegesek, mivel a fehérjeizolálás során eltávolítanak néhány, a szójára jellemző bioaktív vegyületet, például a fitoösztrogéneket.

ÁRUCIKK ÉRTÉKELÉSE:
0 / 5 5 0
SFD
Az Ön kosara (...)
A terméket hozzáadása megtörtént A terméket eltávolítása megtörtént Az Ön kosarába más berendezésből való termékek kerültek be Visszavezettük a kosarát a másik berendezésből