Ha az étrend nem változatos és az egyéni igényeknek megfelelően nem ideálisan kiegyensúlyozott, fennáll a veszélye annak, hogy idővel bizonyos tápanyaghiányok alakulnak ki. A vitaminok különböző tulajdonságokkal és funkciókkal rendelkező vegyületcsoportot alkotnak, és némelyikük problémát jelenthet a napi szükségletek kielégítése során. Ha fennáll a multivitaminhiány veszélye, akkor lehetőség van több vitamin egyidejű szedésére, többek között multivitamin készítmények formájában, vagy néhány legfontosabbra koncentrálva.
- Mi jelenti a multivitaminhiány kockázatát?
- Zsírban oldódó vitaminok kombinálása
- Vízben oldódó vitaminok kombinálása
Mi jelenti a multivitaminhiány kockázatát?
Bár egyre többet tudunk a táplálkozás egészségre és életminőségre gyakorolt hatásáról, úgy tűnik, hogy az elhízás és a kapcsolódó betegségek, valamint az alapvető anyagokkal való helytelen táplálkozás okozta problémák mértéke egyre nő. Érdemes nem csak az úgynevezett nyugati (erősen feldolgozott élelmiszerekben gazdag) étrendet, hanem az egyre népszerűbbé váló eliminációs diétákat (köztük a vegán étrendet) is figyelembe venni. Emellett nem hagyható figyelmen kívül az emésztőrendszer egészségének szerepe sem, hiszen ettől függ az esszenciális anyagok megfelelő felszívódása, sőt az ízpreferenciák szerepe is.
Zsírban oldódó vitaminok kombinálása
A zsírban oldódó vitaminok bizonyos mértékig tárolhatók a szervezetben. Ez azonban nem változtat azon a tényen, hogy rendszeresen, megfelelő mennyiségben kell őket a szervezetbe juttatni. Az egyik leggyakrabban hiányolt zsírban oldódó vitamin a D-vitamin, ezért egyre inkább ajánlott az egész éves pótlása vele. Ezt a vitamint gyakran kombinálják a K-vitaminnal, mivel mindkettő részt vesz a szervezet csontanyagcseréjének szabályozásában. Érdemes megfontolni a használatukat, különösen akkor, ha az olajos halak, a tojás, a keresztesvirágú zöldségek vagy a spenót nem túl gyakran szerepelnek az étrendben.
A zsírban oldódó vitaminok másik népszerű kombinációja a zsírban oldódó vitaminok csoportján belül az A- és az E-vitamin egyidejű alkalmazása. A két vitamin együttesen jelentősen támogatja a sejtek antioxidáns potenciálját, így sokoldalú támogatást nyújt a szervezet számára. A gyümölcsöktől és zöldségektől ódzkodóknak, illetve azoknak, akiknek étrendjében túlsúlyban vannak a feldolgozott élelmiszerek, különösen gondot okozhatnak ezek a vitaminok. Semmi akadálya sincs annak, hogy az összes zsírban oldódó vitamint egyszerre használjuk a hiányos étrendben.
Vízben oldódó vitaminok kombinálása
A vízben oldódó vitaminok, így a B-csoportba tartozók, valamint a C-vitamin nem tárolhatók a szervezetben, ezért ügyelni kell arra, hogy a napi ellátást egyénre szabott mennyiségben biztosítsuk. Azok az emberek, akik nem figyelnek arra, hogy mi van az étlapjukon, a legtöbb ilyen vegyület hiányának kockázatát kockáztathatják, mivel csak néhány elég gyakori ahhoz, hogy általában ne jelentsen problémát (pl. B2-vitamin). Jó példa lehet a hiányok idővel súlyosbodó kockázatára a B12-vitamin vagy a biotin (B7) alulellátottsága az állati termékeket kerülő embereknél, valamint a C-vitamin vagy a folsav hiánya a gyümölcs- és zöldségszegény étrenden élőknél.
A vízben oldódó vitaminokat tartalmazó készítményekhez nyúlva egyszerre lehet megfontolni egy átfogó intézkedést és kiválasztani néhány vitamint, amelyekre a helyzet a legnagyobb hangsúlyt igényli. A szükségleteken belüli adagok alkalmazásával nem lesznek olyan kölcsönhatások, amelyek veszélyeztetik a felszívódást vagy az egészséget (ez általában az összes vitamin kombinálására vonatkozik).
A tartalom kizárólag oktatási és tájékoztatási céllal szolgál. Gondoskodunk arról, hogy tartalmuk tartalmilag helyes legyen. Mindazonáltal nem céljuk egyéni szakértői tanács helyettesítése, ami az olvasó konkrét helyzetéhez igazodik.