Miben különbözik a liposzomális C-vitamin a hagyományos C-vitamintól?

Az étrend-kiegészítők, amelyek a táplálkozás szabályozására szolgálnak, folyamatos módosításokon mennek keresztül, amelyek célja az adott vegyület felszívódásának optimalizálása és a szövetekben található szintjének stabilizálása. A táplálékban előforduló vegyi vegyületek mellett egyre több, ember által kitalált formában is elérhetőek. Erre jó példa a liposzomális C-vitamin gyártása.

C-vitamin kapszulákban

  1. Mi az a liposzomális C-vitamin?
  2. Hogyan hat a C-vitamin?
  3. Mennyi C-vitaminra van szükség naponta?

Mi az a liposzomális C-vitamin?

A C-vitamin, vagyis az L-aszkorbinsav, a vízben oldódó vitaminok közé tartozik. A természetben és az élelmiszerekben általában szabad formában fordul elő, amely oxidáció és sugárzás hatására könnyen lebomlik. Egyes állatok képesek előállítani a szervezetükben, de sajnos az ember nem, ezért naponta kell fogyasztania. A liposzomális C-vitamin olyan formában van feldolgozva, hogy gátolja a levegővel vagy a nap sugárzásával való érintkezés negatív hatását, és biztosítja a magas felszívódási fokot.

A hagyományos C-vitamintól abban különbözik, hogy aszkorbinsavat egyfajta burkolat veszi körül, amely megvédi a C-vitamin molekulákat a külső hatásoktól, ugyanakkor lehetővé teszi a sejtmembránok gyors áthatolását, miután a szervezetbe jutott. Ez a burkolat zsírban oldódik. A liposzomális C-vitamin előállítási technikáját mikrokapszulázásnak is nevezik.

Hogyan hat a C-vitamin?

A C-vitamin egy nagyon sokoldalú vegyület, amely számos funkciót lát el a szervezetben. Az egyik legfontosabb funkciója az antioxidáns hatás és a sejtek védelme számos potenciálisan káros tényező ellen. Ezzel a funkcióval összefüggésben a C-vitamin részt vesz például az immunrendszer megfelelő működésében. Elengedhetetlen az L-karnitin szintéziséhez, amely többek között befolyásolja a zsírok energia célokra történő „felhasználását”, valamint a kollagén termeléséhez, amely az összes szövetet alkotja a szervezetben, azaz a bőrt, a hajat, az inakat, a porcokat, az erek, az izmokat és egyebeket.

nő narancslével - C-vitamin

Ezeknek a tulajdonságoknak köszönhetően a C-vitamin megelőző hatással bír, például a szív- és érrendszeri betegségek esetében. Ezenkívül az aszkorbinsav elősegíti a táplálékkal bevitt vas felszívódását, valamint segít „megtakarítani” más antioxidánsokat, amelyek a szervezetben tárolódhatnak, például az E-vitamin.

Mennyi C-vitaminra van szükség naponta?

A C-vitamin szükséglete nem tűnik magasnak, azonban a napi átlagos bevitel kiszámításakor érdemes figyelembe venni az oxidációval járó körülbelül 50%-os veszteséget, különösen a vágott, hőkezelt és tárolt termékek esetében. Egy felnőtt átlagosan körülbelül 100 mg aszkorbinsavat igényel naponta, ezért célszerű a bevitelet 200 mg körülire beállítani.

A szükséglet jelentősen megnőhet dohányosok, sportolók vagy krónikus betegségben (pl. magas vérnyomás, érelmeszesedés, rák) szenvedők, valamint fertőzések esetén. Ezekben az esetekben a C-vitamin adagját leginkább egyénileg kell meghatározni, de gyakran eléri az 1000 mg-ot is. Általában ezek a dózisok étrenddel önmagában nem elérhetők.

Irodalom:

Davis JL, Paris HL, Beals JW, Binns SE, Giordano GR, Scalzo RL, Schweder MM, Blair E, Bell C. Liposomal-encapsulated Ascorbic Acid: Influence on Vitamin C Bioavailability and Capacity to Protect Against Ischemia-Reperfusion Injury. Nutr Metab Insights. 2016 Jun 20;9:25-30. doi: 10.4137/NMI.S39764. PMID: 27375360; PMCID: PMC4915787.

ÁRUCIKK ÉRTÉKELÉSE:
0 / 5 5 0
SFD
Az Ön kosara (...)
A terméket hozzáadása megtörtént A terméket eltávolítása megtörtént Az Ön kosarába más berendezésből való termékek kerültek be Visszavezettük a kosarát a másik berendezésből
A kosár értéke : ...
A terméket hozzáadása megtörtént