Az étrend-kiegészítők, amelyek a táplálkozás szabályozására szolgálnak, folyamatos módosításokon mennek keresztül, amelyek célja az adott vegyület felszívódásának optimalizálása és a szövetekben található szintjének stabilizálása. A táplálékban előforduló vegyi vegyületek mellett egyre több, ember által kitalált formában is elérhetőek. Erre jó példa a liposzomális C-vitamin gyártása.
![C-vitamin kapszulákban]()
- Mi az a liposzomális C-vitamin?
- Hogyan hat a C-vitamin?
- Mennyi C-vitaminra van szükség naponta?
Mi az a liposzomális C-vitamin?
A C-vitamin, vagyis az L-aszkorbinsav, a vízben oldódó vitaminok közé tartozik. A természetben és az élelmiszerekben általában szabad formában fordul elő, amely oxidáció és sugárzás hatására könnyen lebomlik. Egyes állatok képesek előállítani a szervezetükben, de sajnos az ember nem, ezért naponta kell fogyasztania. A liposzomális C-vitamin olyan formában van feldolgozva, hogy gátolja a levegővel vagy a nap sugárzásával való érintkezés negatív hatását, és biztosítja a magas felszívódási fokot.
A hagyományos C-vitamintól abban különbözik, hogy aszkorbinsavat egyfajta burkolat veszi körül, amely megvédi a C-vitamin molekulákat a külső hatásoktól, ugyanakkor lehetővé teszi a sejtmembránok gyors áthatolását, miután a szervezetbe jutott. Ez a burkolat zsírban oldódik. A liposzomális C-vitamin előállítási technikáját mikrokapszulázásnak is nevezik.
Hogyan hat a C-vitamin?
A C-vitamin egy nagyon sokoldalú vegyület, amely számos funkciót lát el a szervezetben. Az egyik legfontosabb funkciója az antioxidáns hatás és a sejtek védelme számos potenciálisan káros tényező ellen. Ezzel a funkcióval összefüggésben a C-vitamin részt vesz például az immunrendszer megfelelő működésében. Elengedhetetlen az L-karnitin szintéziséhez, amely többek között befolyásolja a zsírok energia célokra történő „felhasználását”, valamint a kollagén termeléséhez, amely az összes szövetet alkotja a szervezetben, azaz a bőrt, a hajat, az inakat, a porcokat, az erek, az izmokat és egyebeket.
![nő narancslével - C-vitamin]()
Ezeknek a tulajdonságoknak köszönhetően a C-vitamin megelőző hatással bír, például a szív- és érrendszeri betegségek esetében. Ezenkívül az aszkorbinsav elősegíti a táplálékkal bevitt vas felszívódását, valamint segít „megtakarítani” más antioxidánsokat, amelyek a szervezetben tárolódhatnak, például az E-vitamin.
Mennyi C-vitaminra van szükség naponta?
A C-vitamin szükséglete nem tűnik magasnak, azonban a napi átlagos bevitel kiszámításakor érdemes figyelembe venni az oxidációval járó körülbelül 50%-os veszteséget, különösen a vágott, hőkezelt és tárolt termékek esetében. Egy felnőtt átlagosan körülbelül 100 mg aszkorbinsavat igényel naponta, ezért célszerű a bevitelet 200 mg körülire beállítani.
A szükséglet jelentősen megnőhet dohányosok, sportolók vagy krónikus betegségben (pl. magas vérnyomás, érelmeszesedés, rák) szenvedők, valamint fertőzések esetén. Ezekben az esetekben a C-vitamin adagját leginkább egyénileg kell meghatározni, de gyakran eléri az 1000 mg-ot is. Általában ezek a dózisok étrenddel önmagában nem elérhetők.
Irodalom:
Davis JL, Paris HL, Beals JW, Binns SE, Giordano GR, Scalzo RL, Schweder MM, Blair E, Bell C. Liposomal-encapsulated Ascorbic Acid: Influence on Vitamin C Bioavailability and Capacity to Protect Against Ischemia-Reperfusion Injury. Nutr Metab Insights. 2016 Jun 20;9:25-30. doi: 10.4137/NMI.S39764. PMID: 27375360; PMCID: PMC4915787.
A tartalom kizárólag oktatási és tájékoztatási céllal szolgál. Gondoskodunk arról, hogy tartalmuk tartalmilag helyes legyen. Mindazonáltal nem céljuk egyéni szakértői tanács helyettesítése, ami az olvasó konkrét helyzetéhez igazodik.