Milyen vitaminok javíthatják a memóriát?

A jelenlegi élettempó arra késztet bennünket, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki testünk, elsősorban az agyunk adottságaiból, ezért egyre inkább keressük a megoldásokat értelmi képességeink, memóriánk és koncentrációnk fejlesztésére.

vitaminok - agymunka

  1. Mely vitaminok játszanak kiemelt szerepet, ha emlékezetünket szeretnénk javítani?
  2. Válaszd a sokszínűséget 

Az új információk folyamatos beáramlása, az oktatási és szakmai kihívások sokak számára kiemelt céllá teszik a hatékony szellemi munkát. Ennek a nagyon fontos szervnek a munkáját nagymértékben befolyásolja az étrend és ennek következtében a tápláltsági állapot. Ezért bizonyos vitaminok különösen fontosak a memória folyamatában.

Mely vitaminok játszanak kiemelt szerepet, ha emlékezetünket szeretnénk javítani?

B1-vitamin

A B-vitaminok nagy jelentőséggel bírnak az agy működésében, a vízben oldódó vitaminok közé tartoznak, növényi és állati eredetű termékekkel egyaránt ellátják őket. Érdemes a B1-vitaminra, azaz a tiaminra összpontosítani. Felelős az idegimpulzusok áramlásáért az agyban, kulcsszerepet játszik a központi és perifériás idegrendszer működésében.

Hiányának első tünetei a kognitív funkciók romlásaként jelentkeznek, de ha ez elmélyül, akkor az ismert idegrendszeri betegséghez, beriberihez vagy akár Wernicke-Korsakoff-szindrómához is vezethet. Ez egy neuropszichiátriai betegség, amelynek első tünete a memória romlása. Ilyenkor a legegyszerűbb tevékenységekre, információkra sem vagyunk képesek emlékezni, az emlékek feledésbe merülhetnek, a betegség akut lefolyása során amnézia is előfordulhat.

B6-vitamin

Egy másik, az agy működéséhez fontos vitamin a B6-vitamin, azaz a piridoxin, amely részt vesz többek között a neurotranszmitterek, például a szerotonin, a dopamin és a GABA termelésében. Ezenkívül védő hatást fejt ki az idegsejtekre, amelyek lebomlása olyan betegségeket okozhat, mint a Parkinson-kór, az Alzheimer-kór vagy az időskori demencia.

Számos klinikai tanulmány kimutatta, hogy ez a vitamin befolyásolja a kognitív funkciókat, a memóriát és a koncentrációt. Ez különösen a középkorú vagy idős embereken végzett vizsgálatokban figyelhető meg, akiknél a koncentráció és a memória javulását figyelték meg B6-vitamin-kiegészítés után.

B3-vitamin

A harmadik B-vitamin, amelyet nem szabad figyelmen kívül hagyni a memóriára gyakorolt hatása miatt, a B3-vitamin, más néven PP-vitamin vagy niacin. Fontos eleme az Alzheimer-kór megelőzésének. Neuroprotektív hatása azt jelenti, hogy oxigén- vagy tápanyaghiány esetén csökkenti az idegsejtek pusztulását. Emellett serkenti az új idegi kapcsolatok kialakulását, ami javíthatja a kognitív funkciókat, a koncentrációt és a memóriát.

C-vitamin

c-vitamin

Az emlékezés folyamatában is fontos szerepet játszik a jól ismert C-vitamin, amelyet főként a megfázás elleni küzdelem szövetségeseként társítunk. Az agy megfelelő működéséhez az idegsejteknek a lehető legjobb állapotban kell lenniük, de egész életük során destruktív oxidatív stressznek vannak kitéve, amit C-vitaminnal lehet ellensúlyozni.

Erős antioxidánsként semlegesíti a reaktív oxigénfajtákat. A neuronokra ható szabadgyökök károsodást vagy teljes pusztulást okoznak, ami hozzájárulhat a neurodegeneratív betegségek kialakulásához. A C-vitamin antioxidáns tulajdonságai miatt értékes elem lehet az Alzheimer-kór, a Parkinson-kór és az amiotrófiás laterális szklerózis megelőzésében.

E-vitamin

Hasonló hatású az E-vitamin is, amely szintén az antioxidánsok csoportjába tartozik. Annak ellenére, hogy általában szépségvitaminként asszociálunk rá, jelentősen befolyásolhatja a koncentrációnkat és a memóriánkat. Ez a zsírban oldódó vitamin többek között csökkenti az agyszövet lipidkárosodását, gátolja a fibrózis kialakulását az agyi erekben és védi a neuronokat. Az Alzheimer-kórban szenvedő betegek esteében, akiket profilaktikusan E-vitaminnal látnak el, csökken a kognitív funkciók, a koncentráció és a memória hanyatlása.

D3-vitamin

ALLNUTRITION D3 2000

Az utolsó vitamin, amelyre összpontosítunk, a D3-vitamin. Sajnos Magyarország földrajzi elhelyezkedése miatt sokan szenvednek benne hiányt. Ez azért történik, mert napfény hatására termelődik a bőrben. Becslések szerint a lengyelek 90%-a küzd túl alacsony D3-vitamin-szinttel a szervezetben. Emiatt ajánlásokat vezettek be étrend-kiegészítő formájában történő bevitelére vonatkozóan, különösen az őszi és téli időszakban.

Sajnos a nyári túl alacsony napsugárzás miatt bizonyos esetekben a D3-vitamint egész évben pótolni kell. Ennek a vitaminnak nagy jelentősége van az agy megfelelő működésében, hiánya a koncentráció és a memória romlását okozhatja. Hiánya a depresszió és a rossz hangulat kialakulásával is összefügg.

A D3-vitamin-kiegészítés lassítja az idős emberek kognitív funkcióinak elvesztését, különösen a szenilis demencia kezdeti szakaszában, így lehetővé teszi, hogy nagyobb szellemi erőnlétben részesüljön.

Válaszd a sokszínűséget 

Ez csak néhány a vitaminok közül, amelyek nagyon fontosak az agy megfelelő működéséhez és a memóriafolyamatokhoz. Nem szabad azonban csak ezekre a vitaminokra koncentrálni. A megfelelően kiegyensúlyozott és változatos étrend, a fent említett vitaminok pótlása, vagy kiegészítése javíthatja a koncentrációt és a memóriát. Ugyanakkor szem előtt kell tartanunk, hogy a mozgás és a fizikai aktivitás, a megfelelő pihenés és a stressz csökkentése is fontos.

Sajnos az életkor előrehaladtával a memóriaproblémák mélyülhetnek, de ez nagyban függ az idegsejtek már serdülőkorban való védettségétől. Ezért érdemes vigyázni erre a szervre, függetlenül attól, hogy éppen milyen jól működik agyunk.

ÁRUCIKK ÉRTÉKELÉSE:
0 / 5 5 0
SFD
Az Ön kosara (...)
A terméket hozzáadása megtörtént A terméket eltávolítása megtörtént Az Ön kosarába más berendezésből való termékek kerültek be Visszavezettük a kosarát a másik berendezésből